Skip to main content

«Pink Panthers»: Συνελήφθησαν 2 μέλη της οργάνωσης – Τα ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία και ο τρόπος δράσης τους

Πηγή φωτ.: ΕΛΑΣ

Οι συλληφθέντες διέπρατταν κλοπές σε κοσμηματοπωλεία με τη μέθοδο «ριφιφί» - Τα ευρήματα της ΕΛΑΣ

Δύο Σέρβοι 50 και 53 ετών, μέλη της διεθνούς εγκληματικής ομάδας «Pink Panthers», συνελήφθησαν το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Όπως προέκυψε από τις αστυνομικές έρευνες, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από το Δεκέμβριο του 2023, είχαν συστήσει συμμορία και διέπρατταν κλοπές σε κοσμηματοπωλεία με τη μέθοδο «ριφιφί». Χρησιμοποιούσαν πλαστά ή πλαστογραφημένα έγγραφα, ενώ κινούνταν με οχήματα τα οποία είτε είχαν ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, είτε ήταν καταχωρημένα σε άτομα με καθαρό ποινικό μητρώο, προκειμένου να αποτρέψουν τον εντοπισμό τους.

Πώς δρούσαν

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι αφού εντόπιζαν τα καταστήματα- στόχους τους, πραγματοποιούσαν κατοπτεύσεις και στη συνέχεια κατάρτιζαν σχετικό σχέδιο δράσης. Κινούνταν πεζή ή με αυτοκίνητο, το οποίο στάθμευαν σε ικανή απόσταση προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν σύνδεση του με την εγκληματική τους δραστηριότητα.

Αφού οι δράστες αποκτούσαν πρόσβαση σε διπλανά εγκαταλελειμμένα- κενά κτήρια, άνοιγαν τρύπα στον τοίχο που οδηγούσε στα κοσμηματοπωλεία. Μάλιστα, τοποθετούσαν στο πάτωμα κομμάτια υφάσματος προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί τυχόν θόρυβος από τα κομμάτια του τοίχου που θα έπεφταν.

Στα κοσμηματοπωλεία εισερχόταν ο 50χρονος, έρποντας, για να μην ενεργοποιηθούν οι ανιχνευτές κίνησης και αφού αφαιρούσε τα κοσμήματα χρυσαφικά, επέστρεφε στα διπλανά κτήρια και διέφευγαν.

Τα ευρήματα

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από έρευνες στην κατοχή και στις οικίες τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν: πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, 3 ρολόγια, κοσμήματα, 190 ευρώ, πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης, 3 κινητά τηλέφωνα και προσωπικά τους αντικείμενα. Κατασχέθηκαν επιπλέον μοτοσυκλέτα και αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους.

Πηγή φωτ.: ΕΛΑΣ

Πηγή φωτ.: ΕΛΑΣ

«Γνώριμοι» στις Αρχές

Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις διαρρήξεων σε κοσμηματοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η έρευνα για τη εξακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται.

Σημειώνεται ότι ο 53χρονος αντιστάθηκε σθεναρά κατά τη σύλληψή του, ενώ οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- κλοπές κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και απείθεια. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

naftemporiki.gr