Τα νοσοκομεία έχουν νόμιμη διοίκηση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, στον απόηχο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο την Πέμπτη έκρινε μη νόμιμες τις απολύσεις διοικητών νοσοκομείων το 2015. Τονίζει επίσης ότι ακόμα και στο ενδεχόμενο της ακύρωσης των υπουργικών αποφάσεων απόλυσης, δεν επηρεάζεται το σημερινό διοικητικό status στα νοσοκομεία, γιατί η θητεία αυτών των διοικητών έχει λήξει εδώ και καιρό.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο τονίζει ότι «για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Υγείας ακολούθησε μια συγκεκριμένη διαδικασία διπλής αξιολόγησης των διοικητών των νοσοκομείων που περιλάμβανε αρχική βαθμολογημένη αποτίμηση του έργου τους από τις οικείες ΥΠΕ , προφορική συνέντευξη και εισήγηση (θετική ή αρνητική) προς την πολιτική ηγεσία από την ειδική 5μελή Επιτροπή του υπουργείου (στην οποία συμμετείχαν πέραν του γενικού γραμματέα του Υ.Υ., ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ- που είχε οριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση- , αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ, καθηγητής του ΕΑΠ με εξειδίκευση στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας και υψηλόβαθμο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα όπως προβλέπει ο νόμος)».
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το υπουργείο Υγείας «για πρώτη φορά σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις εφάρμοσε τον νόμο, προέβη σε αξιολόγηση των διοικητών και μέσα από την διαδικασία αυτή επέλεξε διατηρήσει στη θέση τους το 15% των διοικητών, για τους οποίους έκρινε ότι είχαν τα εχέγγυα της αποτελεσματικής διεύθυνσης των δημόσιων νοσοκομείων σε μια κρίσιμη περίοδο για το ΕΣΥ».
Το υπουργείο αναφέρει επίσης ότι «οι εν λόγω διοικητές διορίστηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά χωρίς την οποιαδήποτε αξιολόγηση, από μια απλή λίστα ονομάτων με αλφαβητική σειρά που η προηγούμενη Επιτροπή παρέδωσε στον υπουργό Υγείας». «Αυτοί λοιπόν που επιλέχθηκαν χωρίς αιτιολόγηση και αξιολόγηση, κρίθηκε από το ΣτΕ – αν ισχύουν τα δημοσιεύματα- ότι απομακρύνθηκαν με πλημμελή αιτιολόγηση!», προσθέτει το υπουργείο.
Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι «σε κάθε περίπτωση, ακόμα και στο ενδεχόμενο της ακύρωσης των υπουργικών αποφάσεων απόλυσης, δεν επηρεάζεται το σημερινό διοικητικό status στα νοσοκομεία, γιατί η θητεία αυτών των διοικητών έχει λήξει εδώ και καιρό και στη θέση τους έχουν τοποθετηθεί με απολύτως διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία που κράτησε μήνες, οι νέοι διοικητές».
«Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι από τους επιλεγέντες το 58% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο και το 18% διδακτορικό τίτλο σπουδών, ενώ πάνω από 60% υπηρετεί ήδη στο ΕΣΥ και τη Δημόσια Διοίκηση. Η πλειονότητα των νέων Διοικητών είναι άνθρωποι που έχουν οργανική σχέση με την Υγεία, έχουν εξειδίκευση στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και είναι αφοσιωμένοι στη δημόσια περίθαλψη», συμπληρώνει το υπουργείο Υγείας.
Τονίζει επίσης ότι «σήμερα, λοιπόν, τα νοσοκομεία έχουν νόμιμη διοίκηση, οι διοικητές και τα μέλη του δ.σ. συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους, το Σύστημα Υγείας έχει σταθεροποιηθεί και ενισχύεται συστηματικά, τα μεγάλα κενά σε προσωπικό καλύπτονται σταδιακά, οι ανασφάλιστοι πολίτες έχουν δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ και, παρά τη χυδαία προπαγάνδα περί τριτοκοσμικών συνθηκών, η δημόσια περίθαλψη είναι όρθια και αξιόπιστη».
Το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί «όσους επενδύουν στην κατάρρευση του ΕΣΥ και στην υπονόμευση της προσπάθειας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου μέσω δικαστικών προσφυγών» ότι «θα διαψευστούν για άλλη μια φορά».
Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι το πολιτικό σχέδιο της αναβάθμισης και εξυγίανσης της Υγείας θα προχωρήσει και θα κριθεί από τους εργαζομένους στο ΕΣΥ και τους πολίτες.
naftemporiki.gr