Skip to main content

Κακοκαιρία-εξπρές: Πού αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα – Επί ποδός η πολιτική προστασία

(ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία - Πότε θα επηρεαστεί η Αττική

Σε ετοιμότητα για την τυχόν προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν από την επικείμενη κακοκαιρία βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Κικίλιας είπε πως η κακοκαιρία θα «είναι fast truck, της τάξεως της μιας μέρας με έντονα φαινόμενα». «Σε 6 με 8 ώρες και θα έχουμε 50-90 mm βροχής, ενώ πέρσι στον Daniel ήταν 850 mm» ανέφερε. Πρόσθεσε ακόμη πως «προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους».

Σε εξέλιξη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου

Εν όψει της κακοκαιρίας, βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο συντονισμού των συναρμόδιων φορέων.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Σύμφωνα με τα νεότερα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, οι οποίες σταδιακά έως το βράδυ θα ενισχυθούν και θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα. Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 20/04 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα βορειοανατολικά και ανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στην Κρήτη ενώ από το μεσημέρι θα περιοριστούν στη Θράκη και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και θα εξασθενήσουν.

Οι βροχές και καταιγίδες (α) στα δυτικά και στο Ιόνιο το μεσημέρι και απόγευμα της Παρασκευής 19/04, (β) στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο από το απόγευμα της Παρασκευής 19/04 έως το πρωί του Σαββάτου 20/04, θα είναι κατά τόπους ισχυρές  και σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι ισχυρά φαινόμενα με μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται από το βράδυ της Παρασκευής 19/04 έως το πρωί του Σαββάτου 20/04 και στη Θεσσαλία.

Πηγή: meteo.gr

Πώς θα επηρεαστεί η Αττική

Στην Αττική βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα από το απόγευμα της Παρασκευής 19/04 έως το πρωί του Σαββάτου 20/04. Στον νομό Θεσσαλονίκης τοπικές βροχές κατά διαστήματα με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων υπάρχει από το μεσημέρι της Παρασκευής 19/04 έως τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 20/04.

Επεισόδιο βροχόπτωσης κατηγορίας 3 (σημαντική)

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Παρασκευή 19/04 κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική). Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται το αθροιστικό ύψος υετού σε χιλιοστά που αναμένεται έως το μεσημέρι του Σαββάτου 20/04.

Δείτε αναλυτική πρόγνωση του καιρού κατά τόπους ΕΔΩ.