Skip to main content

Γενί Τζαμί: Άνοιξε για μουσουλμάνους προσκυνητές έπειτα από 102 χρόνια

Φωτ. ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Περισσότεροι από 100 πιστοί προσήλθαν για προσευχή

Για πρώτη φορά από το 1922, έπειτα από 102 χρόνια, το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη άνοιξε τις πύλες του για μουσουλμάνους προσκυνητές, με αφορμή τη λήξη της νηστείας του Ραμαζανιού.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, περισσότεροι από 100 πιστοί προσήλθαν για προσευχή.

Η απόφαση ελήφθη από τη γενική γραμματεία Θρησκευμάτων, ενώ ο ιμάμης που τέλεσε την προσευχή, είχε επιλεγεί από το ελληνικό κράτος.

Εκτός από Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη, στη Ρόδο παραχωρήθηκε για προσευχή το τέμενος Σουλεϊμανίγιε.

Το Γενί Τζαμί και η ιστορία του

Το Γενί Τζαμί βρίσκεται επί της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου 30. Σύμφωνα με τον δήμο Θεσσαλονίκης, χτίστηκε το 1902 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli και χρησίμευε ως τόπος λατρείας για τους εξισλαμισθέντες Εβραίους, τους επονομαζόμενους Ντονμέδες (Dönme/Donmeh).

Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 στέγασε για μικρό διάστημα πρόσφυγες. Από το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, γι’αυτό και είναι γνωστό και ως «παλαιό αρχαιολογικό μουσείο».

Το κτήριο έχει δύο ορόφους και συνδυάζει την μουσουλμανική παράδοση με τον αρχιτεκτονικό συρμό του καιρού του (στοιχεία του αρχιτεκτονικού ρεύματος του εκλεκτικισμού, που χρησιμοποίησε ο αρχιτέκτονας και σε πολλά άλλα κτήριά του, που σώζονται στην πόλη, όπως στο Διοικητήριο, το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής, το Γ’ Σώμα Στρατού, τη βίλα Αλλατίνι κ.ά.).

Στο προαύλιό του υπάρχει πλούσια συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της Ρωμαϊκής εποχής και των πρωτοχριστιανικών χρόνων (σαρκοφάγοι, επιτύμβια, ανάγλυφα, τιμητικές και ταφικές στήλες κ.λ.π.) από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης.