Skip to main content

Σύσκεψη Χρυσοχοΐδη – αστυνομικών: «Ασφαλής μεταφορά και διαμονή για κάθε θύμα» – 4 μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία

ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο μικροσκόπιο των αρχών τα λάθη και οι παραλήψεις που οδήγησαν στη γυναικοκτονία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων

Τηλεδιάσκεψη με περίπου 2.500 αστυνομικούς για την ενδοοικογενειακή βία είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στον απόηχο της γυναικοκτονίας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.

Βάσει πληροφοριών του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής υποχρεούμαστε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής».

Κατά τις ίδιες πηγές, στην τηλεδιάσκεψη τονίστηκε ότι για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία. «Διαχειριζόμαστε κάθε θύμα με ενσυναίσθηση και του παρέχουμε κάθε υποστήριξη» ήταν το μήνυμα του κ. Χρυσοχοΐδη προς τους αστυνομικούς.

4 νέα μέτρα

Κατά τις ίδιες πηγές, η ΕΛΑΣ προχωρά σε τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:

  1. Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.
  2. Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακης Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.
  3. Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.
  4. Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.

Παράλληλα, όπως τονίστηκε στην τηλεδιάσκεψη, μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα, ενώ επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

Άγιοι Ανάργυροι: Στο μικροσκόπιο τα λάθη και οι παραλήψεις

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται στο μεταξύ τα λάθη και οι παραλήψεις που οδήγησαν στη γυναικοκτονία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, λίγα μέτρα μακριά από το φυλάκιο του φρουρού και ενώ η 28χρονη Κυριακή συνομιλούσε τηλεφωνικά με την Άμεση Δράση, το βράδυ της Δευτέρας.

Όπως προκύπτει από τις καταθέσεις, οι αστυνομικοί στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων δεν έλαβαν καν τα στοιχεία της 28χρονης, η οποία έμεινε στον χώρο του τμήματος περίπου 10 λεπτά. Επίσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεν ζήτησαν τα στοιχεία του δράστη, αλλά ούτε και την περιγραφή των εξωτερικών του χαρακτηριστικών, ώστε να στείλουν ένα περιπολικό έξω από το σπίτι της για να τον αναζητήσουν.

Εντός της ημέρας, κατά τη δημόσια τηλεόραση, αναμένεται να σταλεί το πόρισμα της ΕΔΕ, στον Εισαγγελέα που θα διενεργήσει την έρευνα για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για παράβαση καθήκοντος των αστυνομικών που είχαν βάρδια.

Σύμφωνα με την κατάθεση της υποδιοικήτριας του Α.Τ., η 28χρονη Κυριακή δεν προσδιόρισε πώς ακριβώς την ενοχλούσε ο πρώην της, ενώ ζήτησε να τη συνοδεύσουν αστυνομικοί στο σπίτι της, καθώς πίστευε ότι ο 39χρονος την περίμενε εκεί. Βάσει όσων φέρεται να είπε η υποδιοικήτρια, επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο περιπολικό, οι αστυνομικοί της είπαν να καλέσουν την Άμεση Δράση. Σύμφωνα πάντα με όσα φέρεται να είπε η αξιωματικός, η 28χρονη είπε πως θα έπαιρνε μόνη της το «100».

Απομακρύνσεις αστυνομικών

Υπενθυμίζεται ότι, από το αστυνομικό τμήμα απομακρύνθηκαν η  αξιωματικός υπηρεσίας,  η επόπτρια και υποδιοικητής παράλληλα του Α.Τ, ο οδηγός της επόπτριας και ο 48χρονος – καταδικασμένος – φρουρός

Επίσης, μεταφέρθηκε σε άλλη υπηρεσία στη ΓΑΔΑ ο αστυνομικός του τηλεφωνικού κέντρου του «100», που ακούγεται να συνομιλεί με την 28χρονη λίγο πριν από τη δολοφονία της, λέγοντάς της ότι «το περιπολικό δεν είναι ταξί».

Προφυλακιστέος ο 39χρονος

Υπενθυμίζεται ότι ο 39χρονος δράστης κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Κατά την απολογία του, επικαλέστηκε κενό μνήμης και ζήτησε να του αναγνωριστεί το ακαταλόγιστο της πράξης του, επικαλούμενος ψυχιατρικά προβλήματα.

Π. Μαρινάκης: Δεν χωρούν δικαιολογίες

Αναφερόμενος στη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε πως «όταν δολοφονείται μία νέα κοπέλα, ένας νέος άνθρωπος, ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος πολύ κοντά, σχεδόν απ’ έξω – θα το κρίνει και η Δικαιοσύνη– από ένα αστυνομικό τμήμα, δεν μπορείς να πεις πάρα πολλά πράγματα, μόνο να οργιστείς, να απογοητευτείς και να δεις τι συνέβη. Υπάρχουν, προφανώς, δύο συζητήσεις ως προς την Αστυνομία και η τρίτη συζήτηση έχει να κάνει συνολικά με το φαινόμενο. Η πρώτη έχει να κάνει με το πρωτόκολλο, το αν και εφόσον εφαρμόστηκε. Είναι μια σημαντική συζήτηση. Φαίνεται ότι, ενδεχομένως, πράγματα να μην έγιναν. Δηλαδή, δεν μπορώ να φανταστώ πώς ένας φρουρός δεν βγαίνει να κάνει κάτι. Αλλά αυτό θα το αξιολογήσουν οι Αρχές. Ο τηλεφωνητής, η συμπεριφορά του, αυτό το οποίο είπε. Δεν τιμά τους 57.000 αστυνομικούς γυναίκες και άνδρες, που καθημερινά, κατά πολύ μεγάλη πλειοψηφία, δίνουν πολύ μεγάλη μάχη για το καθήκον τους».

«Και η άλλη συζήτηση, η δεύτερη για την Αστυνομία, έχει να κάνει με το αν έπρεπε να γίνουν και κάποια πέραν του πρωτοκόλλου. Δηλαδή, να υπάρχει μία αντίληψη ότι το περιστατικό ήταν πιο σοβαρό απ’ ότι μπορεί να εκτιμήθηκε αρχικά. Προσέξτε: Αυτό που συνέβη στους Αγίους Αναργύρους δεν χωρά ούτε δικαιολογίες, ούτε συμψηφισμούς. Το πώς υπάρχει επιμερισμός ευθύνης συγκεκριμένα, θα το κρίνουν αυτοί που θα το κρίνουν. Ήδη έχει απομακρυνθεί ο διοικητής, ήδη έχει απομακρυνθεί ο τηλεφωνητής, ελέγχονται όλοι οι υπόλοιποι υπηρεσιακοί υπάλληλοι, όπως κάνουν τα πολιτισμένα κράτη» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αυτό το οποίο είδαμε να συμβαίνει, δεν αντικατοπτρίζει συνολικά την εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι μία ισοπέδωση και δεν είναι επικίνδυνη ισοπέδωση μόνο για πολιτικούς λόγους, είναι επικίνδυνη ισοπέδωση και γιατί υπάρχουν πολλές γυναίκες, οι οποίες μας βλέπουν» πρόσθεσε.

Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «από το 2022 και μετά υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα τα οποία έχουν γίνει. Τελευταίο το panic button. 1.367 γυναίκες -διαβάζω τα στοιχεία από την Αστυνομία- το έχουν εγκαταστήσει, 270 το έχουν χρησιμοποιήσει και έχουν σωθεί από αυτό. Το 2023 μόνο στο 15900 κάλεσαν περίπου 6.000 γυναίκες και το 2024, τους λίγους μήνες. Και τους έχει παρασχεθεί βοήθεια, συμβουλές, τους έχουν παραπέμψει σε συγκεκριμένα Κέντρα. Η Αστυνομία έκανε την προηγούμενη τετραετία 18 εξειδικευμένα Κέντρα, όπου θα έπρεπε να παραπεμφθεί και αυτή η κοπέλα στο πλησιέστερο και δυστυχώς, κακώς, κάκιστα, δεν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο. Και, βέβαια, σ’ αυτά τα συμβουλευτικά Κέντρα, που έχουμε δημιουργήσει -που θα είναι πολύ περισσότερα, θα είναι άλλα 45- και συνολικά είναι περισσότερα από 40, 53.247 γυναίκες έχουν απευθυνθεί».

«Δεν μπορούμε να ζητάμε μονό και μόνο –δικαίωμα της αντιπολίτευσης να το κάνει και κρίνεται και από τους πολίτες για τη στείρα αντιπολίτευση που κάνει– το ‘κεφάλι’ ενός Υπουργού, γιατί σ’ ένα τραγικό περιστατικό, προφανώς, πήγαν όλα στραβά. Πρέπει να το καταδικάσουμε; Πρέπει. Μας τιμά ως χώρα η εικόνα του Α.Τ. των Αγίων Αναργύρων; Όχι. Είναι αυτή συνολικά η Αστυνομία; Όχι. Πρέπει να αποθαρρύνονται οι γυναίκες που μας βλέπουν από το να καλούν το 15900, να εγκαταστήσουν το ‘panic button’; Όχι» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.