Σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δεχθεί το σχέδιο της Ελλάδας, θα μπορούσαμε να προκηρύξουμε δημοψήφισμα ή να πάμε σε εκλογές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
O υπουργός σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε μια ανάλογη κρίση, «με συντηρητική κυβέρνηση» στην Ελλάδα, το 2012, αύξησε χωρίς πρόβλημα τη δυνατότητα της χώρας να εκδίδει τίτλους μικρής διάρκειας, ενώ «τώρα εμφανίζεται ιδιαίτερη “πειθαρχική”».
Τονίζει δε ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη για νέο διεθνές δάνειο προς τη χώρα μας, εάν το σχέδιο το οποίο θα εκπονήσει η ελληνική κυβέρνηση γίνει δεκτό από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Περί των ταμειακών ζητημάτων, ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει ότι τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις είναι εξασφαλισμένα, ενώ για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του Δημοσίου «θα δούμε».
Στον πυρήνα των ελληνικών προτάσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, υπάρχουν τρία κομβικά σημεία: μείωση των επιδιωκόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να μην στραγγαλίζεται η ελληνική οικονομία, «έξυπνη» αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους με επιμήκυνση της αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων και ρήτρα ανάπτυξης, καθώς και σχέδιο για επενδύσεις μακράς πνοής.
Στην ερώτηση τι θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που οι προτάσεις της δεν γίνουν δεκτές από τις Βρυξέλλες, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα. Όμως, όπως μου έχει πει και ο πρωθυπουργός μου, δεν είμαστε κολημμένοι στις καρέκλες. Θα μπορούσαμε να στραφούμε στη λύση των εκλογών. Θα μπορούσαμε να προκηρύξουμε δημοψήφισμα».
Χαρακτήρισε τέλος «τυπική» τη σχέση του με τον Μάριο Ντράγκι και την ΕΚΤ.