Skip to main content

Ηλεία – Μεσσηνία: Αναφορές για μικρές ζημιές από τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ

ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS

Ο σεισμός προκάλεσε αναστάτωση - Έκλεισαν σχολεία σε περιοχές της Ηλείας και της Μεσσηνίας

Μικρές υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί στη Ζαχάρω Ηλείας μετά τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Μητρόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στη φάση της καταγραφής των ζημιών. Υπάρχουν κάποια θέματα».

Έκανε, δε, λόγο για μικρές υλικές ζημιές, μεταξύ άλλων στο δημοτικό στάδιο, αλλά και σε μάντρες.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Αυτοψίες στη Μεσσηνία

Αυτοψίες σε κτήρια και σχολικές μονάδες των δήμων Τριφυλίας και Πύλου – Νέστορος για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τυχόν ζημιές από τους σεισμούς πραγματοποιούν κλιμάκια μηχανικών, όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ευστάθιος Αναστασόπουλος.

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «υπάρχουν αναφορές για κάποιες ζημιές σε παλιά κτήρια, αλλά αυτό θα διαπιστωθεί μετά τους ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, κλειστά θα παραμείνουν, για προληπτικούς λόγους, σήμερα τα σχολεία του Δήμου Τριφυλίας, καθώς και σχολεία του Δήμου Πύλου – Νέστορος.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στην Μεσσηνία, ιδιαίτερα στις δυτικές περιοχές, ενώ στη 1 μετά το μεσημέρι θα συνεδριάσει το συντονιστικό τοπικό όργανο πολιτικής προστασίας.

Μικρές ζημιές σε μοναστήρι στις Στροφάδες

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για σημαντικές ζημιές, πέρα από κάποιες μικρές ζημιές σε μοναστήρι στις Στροφάδες.

Σύμφωνα με πηγές από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τον σεισμό αποκολλήθηκαν και έπεσαν τέσσερις πέτρες από το ταβάνι στο καστρομονάστηρο στις Στροφάδες, χωρίς να προκληθούν περαιτέρω ζημιές.

Στο χώρο υπήρχαν εργάτες, οι οποίοι εργάζονται για την αναστήλωση του μοναστηριού. Μετά τον σεισμό οι εργάτες απομακρύνθηκαν και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Στη Ζάκυνθο, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί από το σεισμό. Οι μαθητές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βρίσκονται στα προαύλια των σχολείων, ενώ αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνάντηση του Δημάρχου Ζακύνθου Γιώργου Στασινόπουλου με τον αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Καποδίστρια για το θέμα.

Κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις της πολιτικής προστασίας

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πυροσβεστική, μετά τη σεισμική δόνηση κινητοποιήθηκαν άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

Μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει κλήσεις και δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια, ενώ πραγματοποιούνται περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου καθώς και η 6η Ε.Μ.Α.Κ.

Αισθητός και στην Ιταλία ο σεισμός

Η σεισμική δόνηση των 5,7 Ρίχτερ έγινε αισθητή και στην Κάτω Ιταλία και, ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, σε μέρος της Σικελίας και της Καλαβρίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πολλοί χρήστες σχολίασαν το συμβάν με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έως τώρα δεν έχουν καταγραφεί, από τις αρχές, τραυματισμοί ή υλικές ζημιές.