Skip to main content

Στο τραπέζι του διαλόγου οι πολιτικοί αρχηγοί

Με ζητούμενο τη διαμόρφωση μίας κοινής γραμμής για το προσφυγικό, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου, συνεδριάζει από τις 12 το μεσημέρι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πρώτος προσήλθε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, λίγα λεπτά πριν από τις 12.00, και ακολούθησαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Ακολούθως εισήλθε στην αίθουσα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Όπως έγινε γνωστό, κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός παρέδωσε στους Πολιτικούς Αρχηγούς, φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στην διαχείρισή τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στην δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών.

Επίσης περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων.

Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών. 

Ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στη σύσκεψη με δύο στόχους: αφενός να ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βοηθήσουν, ώστε να βρεθούν και να ετοιμαστούν, μέσω και της τοπικής αυτοδιοίκησης, χώροι προσωρινής παραμονής προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα, αφετέρου να εξηγήσει ότι όσα γράφονται για ενδεχόμενο ελληνικό βέτο απηχούν ένα μόνο μέρος της αλήθειας.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση σύγκρουσης με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη, αλλά υπεράσπισης των αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο στην Ευρώπη. Ωστόσο, τα κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Αθήνα να μπλοκάρει για παράδειγμα ευρωπαϊκά (ΕΣΠΑ –  αγροτικές επιδοτήσης) κονδύλια σε χώρες που ασκούν μονομερείς πολιτικές οι οποίες προκαλούν πρόβλημα στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στη σύσκεψη με τη δέσμη έξι προτάσεων της Ν.Δ., βασικός πυρήνας των οποίων είναι η ανάγκη καλύτερου συντονισμού και οργάνωσης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στο προσφυγικό.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, αναμένεται να καταθέσει την πρότασή της για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ευθύνης από όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, με στόχο να βγει η χώρα από την κρίση και να αντιμετωπιστεί το οξυμένο προσφυγικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με πηγές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η κ. Γεννηματά δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής στη βάση της διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης στο προσφυγικό. Εκτιμά ότι εθνική γραμμή μπορεί να διαμορφωθεί για την άμεση εφαρμογή και εξειδίκευση του προγράμματος μετεγκετάστασης με δίκαιη και αναλογική κατανομή σε όλες τις χώρες της Ε.Ε..