Skip to main content

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 18 Μαρτίου, Καθαρά Δευτέρα

Ποιους Αγίους τιμάει σήμερα, 18 Μαρτίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία

Καθαρά Δευτέρα σήμερα, σηματοδοτεί το τέλος των Αποκριών και την αρχή της Σαρακοστής. Ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά για να υποδεχτούν το Πάσχα, 48 ημέρες αργότερα. Είναι βεβαίως κινητή εορτή, που εξαρτάται από το Πάσχα.

Κάθε χρόνο, ωστόσο, στις 18 Μαρτίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τιμάται η μνήμη του Αγίου Κύριλλου, του Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, των Αγίων Τροφίμων και Ευκαρπίων των Μαρτύρων και του Αγίου Εδουάρδου του βασιλέα της Αγγλίας. 

Ποιος ήταν ο Άγιος Εδουάρδος ο Μάρτυρας

Ο Εδουάρδος ο Μάρτυρας (Edward the Martyr, 962 – 18 Μαρτίου 978) βασιλιάς των Αγγλοσαξόνων (975 – 978) ήταν μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του Έντγκαρ του Ειρηνικού αλλά το όνομα της μητέρας του δεν είναι γνωστό. Πιθανότατα ήταν νόθος επειδή γεννήθηκε πριν ο Έντγκαρ παντρευτεί την πρώτη νόμιμη σύζυγο του Έθελφλεντ της Μερκίας.

Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του (975) ξέσπασε στην Αγγλία εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους οπαδούς του ίδιου του Εδουάρδου του Μάρτυρα και στους οπαδούς του μικρότερου ετεροθαλούς αδελφού του Έθελρεντ του Ουέσσεξ.

Οι οπαδοί του Εδουάρδου τελικά υπερίσχυσαν και ο ίδιος στέφθηκε βασιλιάς των Αγγλοσαξόνων ιδιαίτερα με την υποστήριξη των αρχιεπισκόπων Δουνστάνου και Όσβαλντ. Αμέσως ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους ισχυρούς κόμητες Έλφχιρ και Έθελγουιν με τη δικαιολογία ότι ο Εδουάρδος ήταν ανίκανος να καταργήσει τις εκκλησιαστικές ρυθμίσεις του πατέρα του οι οποίες μείωναν την εξουσία τους.

Η σύντομη βασιλεία του νεαρού Εδουάρδου ολοκληρώθηκε με τη δολοφονία του στο κάστρο του Κορφ υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες, στις 18 Μαρτίου 978. Το σώμα του ετάφη σε μεγαλοπρεπή τελετή στο Σάφτεσμπουρι στις αρχές του 979, τα υπολείμματα του μετακινήθηκαν αργότερα σε προνομιακή θέση στο αβαείο (1001) με τη σύμφωνη γνώμη του αδελφού του Έθελρεντ, την ίδια εποχή ο Εδουάρδος είχε ανακηρυχτεί Άγιος. 

Σήμερα γιορτάζουν οι:

  • Εδουάρδος, Έντουαρντ, Έντυ.