Skip to main content

Αναζητείται η ελάχιστη δυνατή συναίνεση στο προσφυγικό

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Την ελάχιστη δυνατή συναίνεση στο μείζον θέμα της προσφυγικής κρίσης θα αναζητήσουν στο Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί.

Όπως έχει γράψει το naftemporiki.gr, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο με δύο στόχους: αφενός να ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βοηθήσουν, ώστε να βρεθούν και να ετοιμαστούν, μέσω και της τοπικής αυτοδιοίκησης, χώροι προσωρινής παραμονής προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα, αφετέρου να εξηγήσει ότι όσα γράφονται για ενδεχόμενο ελληνικό βέτο απηχούν ένα μόνο μέρος της αλήθειας.

Για το θέμα της αναζήτησης χώρων για την προσωρινή παραμονή προσφύγων και μεταναστών στέλεχος του Μαξίμου ξαφνιάζει, σε κατ’ ιδίαν συνομιλία, αναφέροντας ως εξαιρετική τη συνεργασία που έχει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, ενώ το ίδιο στέλεχος αφήνει αιχμές για τον ρόλο βουλευτή της Ν.Δ. σε νομό της Κεντρικής Ελλάδας όσον αφορά στην υποκίνηση αντιδράσεων κατά της δημιουργίας καταυλισμών. 

Στο δεύτερο θέμα η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση σύγκρουσης με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη, αλλά υπεράσπισης των αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο στην Ευρώπη. Ωστόσο, τα κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Αθήνα να μπλοκάρει για παράδειγμα ευρωπαϊκά (ΕΣΠΑ –  Αγροτικές επιδοτήσης) κονδύλια σε χώρες που ασκούν μονομερείς πολιτικές οι οποίες προκαλούν πρόβλημα στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει στη σύσκεψη με τη δέσμη έξι προτάσεων της Ν.Δ., βασικός πυρήνας των οποίων είναι η ανάγκη καλύτερου συντονισμού και οργάνωσης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στο προσφυγικό. Η κατάσταση στην Ειδομένη, λένε στη Συγγρού, είναι χαρακτηριστική, αφού πάνω από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται λίγα μέτρα από την ουδέτερη ζώνη χωρίς καμία αρωγή από το επίσημο κράτος.

Οι εκτιμήσεις αυτήν τη στιγμή είναι πως οι πολιτικές δυνάμεις, πλην του ΚΚΕ το οποίο θα προσέλθει στη σημερινή σύσκεψη, μπορούν να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο, βάση του οποίου θα είναι η ανάγκη καλύτερου συντονισμού του κράτους για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και η απαίτηση να τηρηθούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.