Skip to main content

Ο μακροβιότερος ηγέτης στην Ευρώπη θέλει να φτιάξει τη δική του Εκκλησία

Τη δική του ανεξάρτητη Ορθόδοξη Εκκλησία φιλοδοξεί να δημιουργήσει ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου.

Σήμερα, η Εκκλησία του Μαυροβουνίου ανήκει στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, ως συνέχεια της πολιτικής οντότητας (Σερβία – Μαυροβούνιο) που διαμορφώθηκε μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας.

Ενταγμένη στη Σερβική Εκκλησία, η τοπική Εκκλησία κατατάσσεται αυτομάτως στη σφαίρα επιρροής του Πατριαρχείου της Μόσχας. Κι αυτό είναι κάτι που ο Τζουκάνοβιτς επιθυμεί να τερματίσει.

Παρότι ο ίδιος, κατά δήλωσή του, είναι… άθεος.

Στο πλαίσιο αυτής της επιδίωξης, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έχει ήδη λάβει τα πρώτα μέτρα, με κυριότερο την ανάληψη της διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας και ιδιοκτησίας.

Ωστόσο, αυτό δεν γίνεται χωρίς αντιδράσεις. Μεγάλη μερίδα των περίπου 620.000 κατοίκων της χώρας αντιτίθεται σ’ αυτή τη θρησκευτική μεταστροφή, η οποία διανθίζεται με πολιτικές σκιές.

Όραμα του πολιτικού κατεστημένου του Μαυροβουνίου είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2017, άλλωστε, είχε προηγηθεί η είσοδος στο ΝΑΤΟ. Όμως, η αποστροφή προς τη Σερβική Εκκλησία αποτελεί, κατά πολλούς, τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής.

«Είναι απίστευτο το πόσο αφοσιωμένος (σ.σ. ο Τζουκάνοβιτς) είναι σ’ αυτό. Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι να σώζει τους ανθρώπους από την αμαρτία, όχι να δημιουργεί νέα έθνη» δηλώνει στο Bloomberg o Γιόβαν Ράντοβιτς, ιερέας στο Μοναστήρι του Όστρογκ.

Ο 58χρονος Τζουκάνοβιτς βρίσκεται στην ηγεσία του Μαυροβουνίου εδώ και τρεις δεκαετίες, εναλλασσόμενος στα καθήκοντα του πρωθυπουργού, του προέδρου ή του αρχηγού κόμματος.

Οι πολιτικές του ρίζες προέρχονται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας. Ο ίδιος ηγήθηκε της ανεξαρτησίας από τη Σερβία το 2006, ενώ πρωτοστάτησε στη νομισματική «επανάσταση» του Μαυροβουνίου, η οποία ξεκίνησε με την απαλλαγή από το δηνάριο και ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση αρχικά του γερμανικού μάρκο και μετέπειτα του ευρώ.

Το όραμά του για τη δημιουργία μίας αυτόνομης Εκκλησίας προσομοιάζει την πρόσφατη απόσχιση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Πατριαρχείο της Μόσχας, μετά από τρεις αιώνες στενών δεσμών.

Μάλιστα, το ουκρανικό «διαζύγιο» έλαβε χώρα, με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει σε ρήξη τις σχέσεις Μόσχας – Φαναριού.

Προς το παρόν, πάντως, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος – σ’ αντίθεση με την περίπτωση του Κιέβου – εμφανίζεται αρνητικός σε μια αυτόνομη Εκκλησία του Μαυροβουνίου. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg