Skip to main content

Η αποκωδικοποίηση της μυστικής ψήφου προβληματίζει τα κομματικά επιτελεία

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Πολλή δουλειά στο κομματικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη χθεσινή μυστική ψηφοφορία και την απόρριψη της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για την  παραπομπή σε προανακριτική των Κουρουμπλή, Ξανθού και Πολλάκη.

Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν χθες βράδυ να αποδώσουν σε ανθρώπινο λάθος των βουλευτών της πλειοψηφίας τις διαρροές που υπήρξαν αφού οι ψήφοι που καταμετρήθηκαν ήταν λιγότερες από 153 που έπρεπε να είναι μετά τη δικαιολογημένη απουσία Μπόλαρη. Τα «όχι»  για τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας ήταν 151, για τον υπουργό Υγείας 145 και για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας 149.

Η κίνηση αυτή όμως είχε σκοπό να μην ξεκινήσουν άμεσα πολιτικά σενάρια περί διαρροών και τι σημαίνουν για τη σταθερότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή. Το θέμα ωστόσο – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες – συνεχίζει να απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο, που έχει ζητήσει από το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πλήρη αποκωδικοποίηση της μυστικής ψήφου.

Πρόβλημα και στην αντιπολίτευση

Διαρροές όμως αντιμετώπισε και η αντιπολίτευση, καθώς ενώ οι ψήφοι ΝΔ, Χ.Α. – συν την ψήφο του Ευ. Βενιζέλου που έκανε γνωστό ότι ψήφισε «ναι» διαφοροποιούμενος από την επίσημη γραμμή του κόμματός του – είναι 93, ενώ τα «ναι» που καταμετρήθηκαν ήταν από 85 ως 88.

Θέμα έχει δημιουργηθεί και στη Νέα Δημοκρατία για τα άδεια έδρανα την ώρα που μιλούσαν χθες οι κ.κ. Κουρουμπλής, Ξανθός και Πολλάκης.

Θέμα Βενιζέλου στη ΔΗΣΥ

Με γραπτή δήλωσή του πριν την ψηφοφορία, ο Ευ. Βενιζέλος διευκρίνιζε ότι θα ψήφιζε «ναι» στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για συγκρότηση προανακριτικής, ενώ είχε ήδη γίνει γνωστό από τη ΔΗΣΥ ότι – όπως έγινε και στην συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής για τους δέκα φερόμενους ως εμπλεκόμενους από την πλευρά της πλειοψηφίας – θα τοποθετούνταν με αυτοσχέδιο ψηφοδέλτιο που θα έγραφε «ναι» στη διερεύνηση των ευθυνών υπουργών για την παράλειψη τιμολόγησης φαρμάκων το 2015. 

Η διαφωνία ηγεσίας ΔΗΣΥ και Ευ. Βενιζέλου είναι πολιτική και δεν αφορά τη χθεσινή ψηφοφορία. Στην προηγούμενη συζήτηση για σύσταση προανακριτικής, ο κ. Βενιζέλος που κατά γενική ομολογία είχε σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος για την αποδόμηση των επιχειρημάτων της πλειοψηφίας υπέρ της παραπομπής των δέκα πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis είχε πει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί ειδικότερα στελέχη της ΔΗΣΥ που έχουν ταχθεί κατά της ενδεχόμενης προσέγγισης ΔΗΣΥ – ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον. Τότε δεν υπήρξε καμία απάντηση από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, όπως δεν έχει υπάρξει και μέχρι τώρα μετά τη χθεσινή διαρροή.

Το θέμα αυτό, δηλαδή η πολιτική συνεργασιών και ειδικότερα η στάση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να απασχολήσει έντονα και το επικείμενο συνέδριο  του Κινήματος Αλλαγής.