Skip to main content

Συστάσεις Νεφελούδη σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ για σημείωμα προς τους εργαζόμενους

Για ζήτημα που «πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από την ίδια την εταιρεία» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, αναφερόμενος στο εσωτερικό σημείωμα που φέρεται να κοινοποιήθηκε από περιφερειακή διευθύντρια αλυσίδας σούπερ μάρκετ καλώντας τους εργαζομένους «να χαμογελούν», έστω κι αν αμείβονται με 300 ευρώ.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Νεφελούδης ανέφερε πως το υπουργείο παρακολουθεί συστηματικά την κατάσταση στην αγορά εργασίας, με γνώμονα την προστασία της αξιοπρέπειας στο χώρο της εργασίας. Το θετικό είναι ότι υπήρξε έντονη κοινωνική αντίδραση, επισήμανε, τονίζοντας παράλληλα ότι και η εταιρεία κράτησε αποστάσεις από το θέμα.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, εκτίμησε ότι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, καθώς, όπως είπε, αυτό το γεγονός παραβιάζει και βασικές αρχές του κανονισμού εργασίας.

Ο ίδιος σημείωσε πως «υπάρχει αρκετά καλή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση» και πρόσθεσε ότι έχουν διενεργηθεί στην αλυσίδα αρκετοί έλεγχοι, από τους οποίους οι τελευταίοι αφορούσαν την εφαρμογή του νόμου για τον κατώτατο μισθό. «Η επιχείρηση εφαρμόζει την αύξηση του κατώτατου μισθού» δήλωσε ο κ. Νεφελούδης, συμπληρώνοντας ωστόσο, ότι το γεγονός της κοινοποίησης του σημειώματος προς τους εργαζόμενους της αλυσίδας, πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από την ίδια την εταιρεία. «Δεν επιτρέπεται να εκτίθεται η επιχειρηματικότητα με τέτοιου τύπου ενέργειες» σχολίασε.

Έφοδος αντεξουσιαστών σε σούπερ μάρκετ

Σημειώνεται ότι μέλη αναρχικής ομάδας πραγματοποίησαν χθες έφοδο σε υποκατάστημα της εν λόγω αλυσίδας στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Τα μέλη της ομάδας πέταξαν τρικάκια και φώναξαν συνθήματα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους και στη συνέχεια αποχώρησαν.

«Σήμερα οι εργαζόμενοι χαμογέλασαν. Δεν ήταν όμως το ψεύτικο χαμόγελο που η εργοδοσία τους υποχρεώνει να έχουν. Ήταν χαμόγελα ταξικής περηφάνειας κι αλληλεγγύης» ανέφεραν σε κείμενο που ανήρτησαν σε ιστότοπο του αντεξουσιαστικού χώρου.

«Δράσεις» στα καταστήματα της αλυσίδας προανήγγειλε και μέλος του «Ρουβίκωνα» με ανάρτησή του στο Facebook. «Σε συνέχεια της άθλιας ανακοίνωσης της εταιρείας σας θα σας αναφέρω κάποιους λόγους για να μην χαμογελάτε καθόλου από’ δω και πέρα. Επειδή η δουλειά σας θα δυσκολέψει. Επειδή έχετε μια εταιρεία όπου το brand name της θα δεχτεί μεγάλο πλήγμα. Επειδή οι πελάτες του καταστήματος μπορεί να δουν ξαφνικά μέσα στο κατάστημα διαδηλωτές. Επειδή θα στοχοποιηθεί προσωπικά όποιος έβγαλε την άθλια ανακοίνωση» ανέφερε στην ανάρτησή του.

Κίνημα Αλλαγής: Συνθήκες ζούγκλας στην αγορά εργασίας

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το Κίνημα Αλλαγής, κάνοντας λόγο για «συνθήκες ζούγκλας στην αγορά εργασίας». «Η αυθαιρεσία της διευθύντριας του My Market ήταν μόνο ένα σύμπτωμα» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Τομέας Εργασίας του κόμματος, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.

«Μπορεί η κυβέρνηση να δηλώνει υπερήφανη γιατί αποφάσισε, με… καθυστέρηση δύο ετών, αύξηση 11% στο βασικό μισθό, ωστόσο αυτό που κυριαρχεί στην αγορά εργασίας είναι η αμοιβή των 300 ευρώ. Το δηλώνουν τα στοιχεία του συστήματος ‘Εργάνη’ όπου αποδεικνύεται ότι πάνω από 650.000 εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 392 ευρώ το μήνα. Το αποκαλύπτει τραγικά η επιστολή της διευθύντριας του σούπερ μάρκετ ‘My Market” η οποία λέει στους υφισταμένους της ότι είναι πολλά τα 300 ευρώ το μήνα» σημείωσε το ΚΙΝΑΛ.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι «στον ιδιωτικό τομέα δεν λειτουργούν Σύλλογοι Εργαζομένων και σε εκατοντάδες επιχειρήσεις δεν υπάρχουν κανονισμοί εργασίας» και «ο κάθε εργαζόμενος, μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, νιώθει εξαναγκασμένος να κάνει ότι του παραγγείλουν».

«Τα διευθυντικά στελέχη ασκούν πιέσεις απανθρωπιάς γιατί οι ίδιοι πρέπει να πιάσουν τους στόχους. Και το ‘γρανάζι της κρεατομηχανής’ λιώνει τον πιο αδύναμο: Τον εργαζόμενο που αναζητεί την όποια απασχόληση να ζήσει την οικογένειά του» πρόσθεσε για να καταλήξει: «Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχει και η «εταιρική κοινωνική ευθύνη». Εάν δεν το καταλαβαίνουν, υπάρχουν νόμοι και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Κύριοι της κυβέρνησης, εφαρμόστε τους νόμους».