Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Προβληματική θεωρεί τη διαχείριση του προσφυγικού από τις ελληνικές αρχές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζητεί επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, επιτάχυνση των επιστροφών παράτυπων μεταναστών και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας βρίσκεται στο στόχαστρο της Κομισιόν για το προσφυγικό με τόσο έντονο τρόπο, ενώ αρκετά επικριτικός ήταν και ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Η παρέμβαση των Βρυξελλών έγινε στο πλαίσιο έκθεσης με απολογισμό του σχεδίου δράσης για τη μετανάστευση στην Ε.Ε., που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον Έλληνα επίτροπο.
Συγκεκριμένα, σε αναφορά που γίνεται για διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου και τη διαχείριση της μετανάστευσης από τη χώρα μας, η Επιτροπή τονίζει ότι αν και, χάρη στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, εξακολουθούν να εξασφαλίζονται σημαντικά μειωμένες αφίξεις στα ελληνικά νησιά, τα βασικά προβλήματα στην Ελλάδα όσον αφορά τις επιστροφές, την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και την κατάλληλη στέγαση, παραμένουν ανεπίλυτα. «Για να βελτιωθεί η διαχείριση της μετανάστευσης, η Ελλάδα θα πρέπει να καθιερώσει άμεσα μια αποτελεσματική εθνική στρατηγική με επιχειρησιακές διαδικασίες» επισημαίνει η Επιτροπή.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Αβραμόπουλος, αφού ανέφερε ότι χάρη στη συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας έχει περιοριστεί η είσοδος υποψήφιων προσφύγων στην Ελλάδα από 12.000 ημερησίως το 2015 σε 81 το 2018, ωστόσο, όπως είπε, οι άθλιες συνθήκες και ο συνωστισμός στα νησιά είναι ένα πολύ ανησυχητικό ζήτημα.
«Ήμουν στην Αθήνα στην αρχή της εβδομάδας και συναντήθηκα με το κυβερνητικό κλιμάκιο που εμπλέκεται στο προσφυγικό, όπου επισημάνθηκαν τα προβλήματα, ενώ αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι υπουργοί ότι οι εικόνες στα νησιά δεν είναι καλές» είπε, προσθέτοντας ότι συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και για ταχύτερες διεκπεραιώσεις της εξέτασης αιτημάτων ασύλου, αλλά και των επιστροφών παράτυπων μεταναστών. «Υπήρξαν καθυστερήσεις και θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, οι οποίες έχουν αντιληφθεί τι πρέπει να κάνουν» τόνισε, ενώ χαρακτήρισε ανησυχητικό το ζήτημα της στέγασης των 2.000 ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα. Οι εθνικές αρχές είναι υπεύθυνες, εμείς τις στηρίζουμε επιχειρησιακά, οικονομικά και πολιτικά, είπε, υπενθυμίζοντας ότι η Ε.Ε. έχει δώσει στην Ελλάδα 2 δισ. ευρώ για το προσφυγικό.
Σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη, για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών, υπογραμμίζεται ότι η Ε.Ε. συνεχίζει τις ενέργειές της για τη σύναψη συμφωνιών και ρυθμίσεων επανεισδοχής με τρίτες χώρες, όπου έχουν συναφθεί 23 συμφωνίες και ρυθμίσεις, ενώ καλεί τα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν πλήρως τις υφιστάμενες συμφωνίες.
Εξωτερικά σύνορα
Για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, η Κομισιόν επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής, που ιδρύθηκε το 2016, βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο των εργασιών της Ε.Ε. για τη στήριξη των κρατών-μελών σε θέματα προστασίας των εξωτερικών συνόρων. Στο πλαίσιο αυτό καλεί τα κράτη-μέλη να εγκρίνουν πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου την πρότασή της για περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς και τη στελέχωση του οργανισμού με 10.000 μόνιμους συνοροφύλακες.
Η Επιτροπή κάνει ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της αναθεώρησης του κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο.