Skip to main content

Τριών Ιεραρχών: Είναι τελικά αργία;

Δεν περιλαμβάνεται πια στις επίσημες αργίες - Πώς είχε καθιερωθεί ως σχολική αργία

Η 30η Ιανουαρίου είναι αφιερωμένη από την Ορθόδοξη Εκκλησία στους Τρεις Ιεράρχες:  Ιωάννη τον Χρυσόστομο, Βασίλειο τον Μέγα και Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό ή θεολόγο. 

Το 1826 ο Δημήτριος Φρειδερίκος Γκίλφορντ, ιδρυτής της Ιονίου Ακαδημίας, και ο Κωνσταντίνος Τυπάλδος καθιέρωσαν την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών ως ημέρα αφιερωμένη στην Ελληνική και Επτανησιακή Παιδεία.

Το 1842 το Πανεπιστήμιο Αθηνών καθιέρωσε για όλη την ελεύθερη Ελλάδα την εορτή των Τριών Ιεραρχών ως ημέρα αφιερωμένη στην Παιδεία και στα Γράμματα.

Έκτοτε οι Τρεις Ιεράρχες θεωρούνται προστάτες των μαθητών, των φοιτητών και των σπουδαζόντων εν γένει, και για πολλά χρόνια η 30η Ιανουαρίου ήταν σχολική αργία.

Η κατάργηση της αργίας

Αυτό άλλαξε ωστόσο το 2020, όταν αποφασίστηκε η κατάργησή της για τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Παρόλα αυτά φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών εξακολουθούσαν να την τηρούν. Από φέτος καταργείται οριστικά και συνολικά για την εκπαίδευση, αφού δεν θα ισχύει ως αργία ούτε για τα φροντιστήρια.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση:

«Υπεγράφη από την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή, η με αριθμ. 8778/Ν1/26-01-2024  απόφαση με την οποία τροποποιείται η με αριθμ. 219434/Α5/21.12.2016 (Β΄ 4212) απόφαση με θέμα: «Ημέρες διακοπών και αργιών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών».

Με την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση καταργείται από το σημείο II του στοιχείου Β. ΑΡΓΙΩΝ μόνο η θρησκευτική γιορτή των Τριών Ιεραρχών για τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Κατά τα λοιπά ισχύει η ανωτέρω Υπουργική Απόφαση. Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της. Η εν λόγω απόφαση έχει σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση».