Skip to main content

Η Ευρώπη δίνει παράταση στο lockdown

Την ώρα που η Γερμανία να ετοιμάζεται να παρατείνει το γενικό lockdown που ισχύει στη χώρα μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες κινούνται προς το ίδιο σκεπτικό επεκτείνοντας την χρονική περίοδο των περιορισμών ή αυστηροποιώντας τα μέτρα που είναι ήδη σε ισχύ.

«Η πρόωρη χαλάρωση θα μας πάει πολύ πίσω ξανά», υποστήριξε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σόντερ. «Οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλοί», συνέχισε. «Όσο ενοχλητικό και αν είναι, πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί και να μην τα παρατήσουμε νωρίς», κατέληξε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των 16 ομόσπονδων κρατιδίων έχουν συμφωνήσει να παρατείνουν το καθολικό απαγορευτικό lockdown μέχρι τις 31 Ιανουαρίου για να περιορίσουν τη εξάπλωση της πανδημίας.

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων στη Γερμανία έχει μειωθεί συγκριτικά με τα ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκαν την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα, όταν η χώρα ανακοίνωσε  περίπου 30.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 9.847 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Αν και τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα είναι μειωμένα, ο επταήμερος μέσος όρος των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι 140, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από το στόχο που έχει τεθεί και ο οποίος θα επέτρεπε την ασφαλή χαλάρωση των περιορισμών.

Έτσι, αύριο Τρίτη, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί με τους αρχηγούς των γερμανικών κρατιδίων ώστε να αποφασίσει εάν θα παρατείνει το τρέχον knockdown που λήγει στις 10 Ιανουαρίου.

Στην Βρετανία, όπου ο επταήμερος μέσος όρος των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι 400, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εκτίμησε χθες ότι ίσως χρειαστεί να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα αναβάλλοντας παράλληλα το άνοιγμα των σχολείων. «Είμαστε απολύτως συμφιλιωμένοι με το να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να ξεφορτωθούμε τον ιό», είπε στο BBC. «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αυστηρότερα μέτρα τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Το υπό βρετανική κτήση Γιβραλτάρ επέβαλλε επίσης lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων με τον πρωθυπουργό του να δηλώνει πως ο ιός «διαδόθηκε πιο γρήγορα από ότι μπορούμε να τον ελέγξουμε».

Στο μεταξύ  σε νέο lockdown αναμένεται να εισέλθει και η Σκωτία το οποίο θα διαρκέσει ως την άνοιξη, σύμφωνα με την η εφημερίδα The Times. Η επικεφαλής της κυβέρνησης της επαρχίας Νίκολα Στέρτζον έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του υπουργικού της συμβουλίου για να εξεταστεί η λήψη περαιτέρω μέτρων για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και ζήτησε να συγκληθεί το σκωτσέζικο κοινοβούλιο. Κατά τις πληροφορίες των Times, η επανεκκίνηση της λειτουργίας των σχολείων θα αναβληθεί πέραν της 18ης Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί ότι ο Τζόνσον διαμορφώνει την πολιτική υγείας για την Αγγλία, ενώ οι κανονισμοί στη Σκωτία, στη Βόρεια Ιρλανδία και στην Ουαλία ορίζονται από τις τοπικές αρχές.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε 15 τμήματα στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, από τις 8 μ.μ. Η διάδοση του Covid-19 σε αυτές τις περιοχές ανέβηκε ταχύτερα συγκριτικά με άλλες περιοχές με αποτέλεσμα οι τοπικοί ηγέτες να ζητήσουν σκληρότερο lockdown.

Η κυβέρνηση ανέβαλλε επίσης την προγραμματισμένη επανέναρξη μουσείων και κινηματογράφων, που είχε υποσχεθεί για τις 7 Ιανουαρίου, ενώ εστιατόρια και μπαρ παραμένουν κλειστά σε εθνικό επίπεδο. Τα σχολεία είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν ξανά μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Γαλλίας, δήλωσε την Κυριακή ότι ο πλήρης αντίκτυπος των επαφών κατά τις γιορτές θα μεταφραστεί σε νέες νοσηλείες μέχρι την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η «κατάσταση ήταν ανησυχητική», με καθημερινές λοιμώξεις ήδη να κυμαίνονται κοντά στις 15.000, σε σύγκριση με 10.000 στις αρχές Δεκεμβρίου.

Την επιβολή περαιτέρω περιορισμών δεν μπορεί να αποκλείσει ούτε ο αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης Λέων Βαραντάρ, καθώς οι ανώτεροι αξιωματούχοι της υγείας στην Ιρλανδία προειδοποίησαν ότι ο ιός είναι «εκτός ελέγχου» στη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Βαραντάρ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον περιορισμών, ακόμη και μετά την αυστηροποίηση του lockdown την περασμένη εβδομάδα και για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ ημέρες.

«Νομίζω ότι η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Μπορούμε να δούμε τις νοσηλείες να αυξάνονται με ταχύ ρυθμό, όπως και τις εισαγωγές στις ΜΕΘ», δήλωσε προσθέτοντας ότι αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί «θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες αργότερα τον Ιανουάριο».

Σύμφωνα με τον κ. Βαραντάρ ότι η «έκρηξη των μολύνσεων» από τα Χριστούγεννα ξεπέρασαν όλες τις προβλέψεις.

naftemporiki.gr