Skip to main content

Covid-19: Ο Τραμπ αναγνωρίζει τώρα τη σοβαρότητα της κατάστασης

Στροφή 180 μοιρών όσον αφορά την ετοιμότητα των ΗΠΑ απέναντι στη διάγνωση του Covid-19, καθώς και τις συνέπειες της επιδημίας στην οικονομία, κάνει ο Λευκός Οίκος παραδεχόμενος για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα ότι η χώρα όντως έχει ελλείψεις σε διαγνωστικά τεστ, αλλά και ότι η κατάσταση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία.

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα είναι σε θέση να παράσχει στους αρμόδιους φορείς ένα εκατομμύριο διαγνωστικά τεστ αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ενώ το Κογκρέσο κινήθηκε με ασυνήθιστη ταχύτητα προκειμένου να εγκρίνει πακέτο βοήθειας έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν στις ΗΠΑ τη ζωή τους από τον νέο κορωνοϊό έφθασε χθες τους 12, ενώ επιβεβαιωμένα κρούσματα υπάρχουν τουλάχιστον 200 σε 20 πολιτείες.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, αν και στο πρόσφατο παρελθόν επιχείρησε να υποβαθμίσει την κατάσταση, ομόλογησε χθες ότι ναι, η ραγδαία εξάπλωση του Covid-19 «σίγουρα θα έχει κάποιον αντίκτυπο» στην οικονομία των ΗΠΑ. Συνέστησε βεβαίως ψυχραιμία και επέμεινε ότι η κυβέρνησή του έχει σχέδια για όλα. «Ελπίζουμε ότι δεν θα κρατήσει πολύ», σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η απάντηση στις ελπίδες του Αμερικανού προέδρου ήρθε από τα επίσημα χείλη του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους. «Δεν πρόκειται για γυμνάσια», τόνισε χθες ο επικεφαλής του ΠΟΥ. «Η επιδημία αυτή είναι απειλή για κάθε χώρα, πλούσια ή φτωχή», υπογράμμισε για να προειδοποιήσει ότι οι χώρες δεν έχουν συνειδητοποιήσει όσο θα έπρεπε τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Πράγματι, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, στη συντριπτική πλειονότητά τους τα κρούσματα καταγράφονται στην Κίνα – περισσότερα από 80.000 – απ’ όπου ξεκίνησε ο Covid-19. Μέρα με τη μέρα ωστόσο ο νέος κορωνοϊός διασπείρεται, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους παγκοσμίως από τα τέλη Δεκεμβρίου, οπότε ξέσπασε η επιδημία.

Υπάρχει μία «μεγάλη λίστα» χωρών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι οποίες δεν επιδεικνύουν «το επίπεδο της πολιτικής δέσμευσης που χρειάζεται». Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους κάλεσε εκ νέου τις κυβερνήσεις όλου του πλανήτη να συνεργαστούν σε όλους τους τομείς και όχι να αφήσουν την αντιμετώπιση της επιδημίας αποκλειστικά στα υπουργεία Υγείας. Καθιστώντας σαφές ότι όλες οι χώρες πρέπει να είναι σε διαρκή εγρήγορση, ο επικεφαλής του ΠΟΥ κατέληξε ότι το «φάρμακο» για τον επιθετικό Covid-19 είναι «επιθετική ετοιμότητα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Guardian