Skip to main content

Guardian: Διορία έως τον Μάιο για καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων

Κάλεσμα στα κράτη μέλη να άρουν τους ελέγχους στα σύνορά τους θα απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή, σύμφωνα με σχέδιο δράσης που δημοσιεύει ο Guardian.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, οι Βρυξέλλες θα επαναλάβουν τις προειδοποιήσεις τους προς την Ελλάδα για έξοδο από τη Σένγκεν, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να διαχειριστεί καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. έως τον Μάιο.

Συγκεκριμένα, γράφειφ ο Guardian, οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα διενεργήσουν στα μέσα Απριλίου ελέγχους για να διαπιστώσουν αν οι έλεγχοι των ελληνικών συνόρων είναι επαρκείς, ενώ η τελική απόφαση για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη Σένγκεν θα ληφθεί τον Μάιο.

Για το κλείσιμο των συνόρων στο προσχέδιο τονίζεται ότι αυτοί οι έλεγχοι θέτουν υπό αμφισβήτηση την ελεύθερη κυκλοφορία στη ζώνη Σένγκεν και συμπληρώνεται: «Είναι τώρα η ώρα τα κράτη μέλη να ενωθούν χάριν του κοινού τους συμφέροντος για τη διαφύλαξη ενός από τα κορυφαία επιτεύγματα της Ένωσης».

Ζητείται από τα κράτη μέλη να άρουν τους ελέγχους «το συντομότερο δυνατόν» και με «σαφή χρονικό ορίζοντα τον Νοέμβριο του 2016».

H Κομισιόν προειδοποιεί ότι οι συνοριακοί έλεγχοι θα βλάψουν την επιχειρηματικότητα και θα αποθαρρύνουν τους τουρίστες, κυρίως εκείνους από την Ασία, να έρθουν στην Ε.Ε..

Η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων θα κοστίσει μέχρι και 18 δισ. τον χρόνο ή 0,13% της ετήσιας παραγωγής της Ζώνης Σένγκεν, συμπληρώνει. Ωστόσο, ο λογαριασμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς εκτιμάται ότι οι επιχειρήσεις και η τουριστική βιομηχανία θα χάσουν ακόμη περισσότερα δισεκατομμύρια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει την πρόθεσή της να προχωρήσει στην αναμόρφωση των κανόνων παροχής ασύλου, προς αντικατάσταση του καθεστώτος της συνθήκης του Δουβλίνου. Στα μέσα του Μαρτίου θα παρουσιάσει λίστα επιλογών για την μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ιδέα προς την οποία κλίνει η Επιτροπή είναι ένα διαρκές σύστημα επανεγκατάστασης, στο πλαίσιο του οποίου οι πρόσφυγες θα κατανέμονται στις χώρες της Ένωσης ανάλογα με την οικονομική κατάσταση και το μέγεθος κάθε χώρας.