Skip to main content

Φάρμακα: Νέες ελλείψεις λόγω της έξαρσης covid – ιώσεων

Δεκαπλασιάστηκε η ζήτηση των τεστ για κορωνοϊό και γρίπη

Ιδιαίτερα αυξημένη παρουσιάζεται η ζήτηση για αντιιικά φάρμακα και για τεστ της γρίπης και κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις σε συγκεκριμένα σκευάσματα.

Όπως είπαν οι φαρμακοποιοί στην ΕΡΤ, η ζήτηση στα διαγνωστικά τεστ έχει δεκαπλασιαστεί, όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί ενώ σημειώνουν ότι υπάρχουν ελλείψεις και σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις.

Η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, θυμίζοντας τις εποχές πανδημίας και τα τηλέφωνα στα φαρμακεία χτυπούν ασταμάτητα από πολίτες με συμπτώματα που ζητούν συμβουλές.
Πάνω από 1.500 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας με κορωνοϊό.

Όπως εκτίμησε ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  Γιάννης Μαγιορκίνης, η κορύφωση της έξαρσης των κρουσμάτων αναμένεται έως το τέλος Ιανουαρίου.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μαγιορκίνης επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός με το νέο ενισχυμένο εμβόλιο έχει υποτιμηθεί και αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση των νοσηλειών.

Όπως τονίζει, πρέπει οι πολίτες να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο του εμβολιασμού. «Δεν μετράμε πλέον δόσεις εμβολίου. Το εμβόλιο covid είναι εποχικό εμβόλιο, όπως της γρίπης» αναφέρει.

Κορωνοϊός: Πού οφείλεται η έξαρση κρουσμάτων – Πότε αναμένεται η κορύφωση