Για «συγκλονιστικά λάθη», «παραλείψεις» και «παράβαση καθήκοντος» έκανε λόγο ο Βασίλης Κικίλιας σχολιάζοντας τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
«Υπάρχουν άνθρωποι που ψηφίστηκαν ή διορίστηκαν σε θέσεις ευθύνης και δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, με τραγική συνέπεια να καούν 100 συνάνθρωποί μας, 50 μέτρα από τα σπίτια τους» είπε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα FM». Όπως ανέφερε, υπό το βάρος αυτής της ευθύνης, οποιοσδήποτε δημόσιος λειτουργός θα υπέβαλε παραίτηση, αν μη τι άλλο από ευθιξία.
Ωστόσο, όπως υποστήριξε, αυτό που έγινε απροκάλυπτα ήταν μια προσπάθεια συγκάλυψης από την πρώτη μέρα. «Σας θυμίζω τις φωτογραφίες από το διάστημα που παρουσίασε ο κ. Παππάς και τα σενάρια συνωμοσίας περί σχεδίου εναντίον της χώρας. Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι συμβαίνει, είναι ένα σενάριο συνωμοσίας που καταλήγει στο ότι φταίει πάντα κάποιος άλλος – οι προηγούμενοι ή κάποιος αόρατος εχθρός – αλλά ποτέ η κυβέρνηση. Αυτός ο οποίος διοικεί, έχει και την ευθύνη. Αναρωτιέμαι, αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο το 2014, στη δική μου θητεία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τι θα έλεγαν; Θα μας είχαν σταυρώσει στην Πλατεία Συντάγματος» σημείωσε για να προσθέσει: «Προφανώς, θεωρούν ότι μετά από επτά μήνες η κατάσταση θα λειανθεί, ο κόσμος θα ξεχάσει. Δεν ξεχνάει ο κόσμος τους νεκρούς του».
Αναφερόμενος στις προσαγωγές πολιτών στα Γιαννιτσά και στο ζήτημα της ασφάλειας, ο κ. Κικίλιας δήλωσε πως το μοναδικό κομμάτι στο οποίο υπάρχει άμεση αντίδραση σε ό,τι έχει να κάνει με τις πολιτικές εντολές στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., είναι όταν υπάρχουν συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή όταν υπουργοί τής κυβέρνησης πηγαίνουν στη Βόρεια Ελλάδα. «Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, δεν κουνιέται φύλλο» σχολίασε. «Οι Ρουβίκωνες έχουν μπει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στη Βουλή, στα Πανεπιστήμιά μας, σε ξένες πρεσβείες. Κάνουν πλάκα στο κράτος και κανείς δεν αντιδρά. Αντίθετα, δίνονται εντολές να επιστρέφουν με τα περιπολικά. Τρομοκράτες και βαρείς ποινικοί κυκλοφορούν ελεύθεροι. Έχουν αλλάξει 4 υπουργοί Δικαιοσύνης και άλλοι τόσοι Δημόσιας Τάξης και ο νόμος Παρασκευόπουλου είναι ακόμα εδώ. Γιατί; Γιατί ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι προς χάριν της αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων, πρέπει όλοι αυτοί οι βαρείς ποινικοί να είναι έξω» είπε.