Skip to main content

Το νέο τοπίο σε ασφάλιση, εργασιακά και συνταξιοδοτικά

EUROKINISSI /ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σωρεία Υπουργικών Αποφάσεων για την εφαρμογή του ασφαλιστικού ν/σχ που ψηφίστηκε προ ημερών

Νέο τοπίο στον β’ πυλώνα ασφάλισης, με κομβικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των ΤΕΑ, όπως η φορολόγηση των παροχών, αλλά και η οριοθέτηση νέου τρόπου ελέγχου, περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προ ημερών.

Πλέον τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) θα έχουν ενιαίο καταστατικό λειτουργίας, θα μπορούν να δημιουργηθούν πολυεργοδοτικά Ταμεία, αλλά την ίδια στιγμή θα υπόκεινται τα εφάπαξ ή οι επικουρικές συντάξεις που αποδίδουν σε κλιμακωτή φορολόγηση, αντιστρόφως ανάλογη με τα έτη ασφάλισης. Την ίδια στιγμή, η εποπτεία τους ανατίθεται στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), που διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία για να διασφαλίσει οργανωτική και επιχειρησιακή επάρκεια.

Στο πεδίο της φορολόγησης, στο ανώτατο πεδίο θα φτάνει στο 20% για το εφάπαξ, αλλά για περιπτώσεις όπου οι ασφαλισμένοι έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης (έως 5). Αντίστροφα, η φορολόγηση θα είναι μόλις 5% για όσους έχουν περισσότερα από 20 έτη ασφάλισης.

Επίσης, η φορολόγηση θα είναι κατά 50% μικρότερη για όσους προτιμούν να εισπράττουν επικουρική σύνταξη και όχι εφάπαξ, με τη λήξη του εργασιακού τους βίου. Την ίδια στιγμή, ξεχωριστές διατάξεις στο παρόν νομοσχέδιο δίνουν την ευκαιρία σε συνταξιούχους να μπορούν να εργάζονται χωρίς να υπόκεινται σε περικοπή, καθώς παύει να ισχύει η παρακράτηση 30% επί της σύνταξής τους.

Νέος πόρος για τον ΕΦΚΑ

Αντίθετα, τίθεται σε εφαρμογή ένας νέος πόρος (10% επί του ετήσιου εισοδήματος από εργασία), που θα αποδίδεται από αυτούς τους συνταξιούχους στον ΕΦΚΑ. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα, με άλλη διάταξη, σε ασφαλισμένους που έχουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά έχουν ταυτόχρονα και χρέη προς τον ΕΦΚΑ, να τα τακτοποιήσουν σταδιακά και παράλληλα να πάρουν τη σύνταξή τους, έστω και μειωμένη.

Ειδικά για όσους έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ, το όριο ένταξης στη ρύθμιση αλλάζει και αντί για 67 έτη, όπως ήταν αρχικά, υποχωρεί στα 62 έτη με
τα χρόνια ασφάλισης. Διατηρείται όμως ανέπαφο το σκέλος της παρέμβασης για χρέος έως 30.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες (από 20.000 ευρώ που ήταν) και έως 10.000 ευρώ για αγρότες (από 6.000 ευρώ που ήταν). Τα επιπλέον 10.000 ευρώ χρέους που προκύπτουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα 4.000 ευρώ για τους αγρότες, σε σχέση με την τωρινή ρύθμιση, θα μπορούν να αποπληρωθούν, με παρακράτηση του 60% της σύνταξης των δικαιούχων.  Το υπόλοιπο χρέος θα εξοφλείται σε 60 μηνιαίες δόσεις, όπως ισχύει έως τώρα.

Με ειδική τροπολογία που προστέθηκε στο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα και στους αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Ελλάδα να αποκτήσουν άδεια διαμονής στη χώρα αν νομιμοποιηθεί η  εργασία τους. Όλες οι παρεμβάσεις που ψηφίστηκαν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα πρέπει να εξειδικευτούν μέσα από Υπουργικές Αποφάσεις και εγκυκλίους, ανά περίπτωση, ώστε να εφαρμοστούν. Πιο αναλυτικά:

Επαγγελματικά Ταμεία

Δίνεται η δυνατότητα στην αρμόδια Αρχή, δηλαδή στην Τράπεζα της Ελλάδος, με σειρά αποφάσεων να ρυθμίζει εφεξής το καθεστώς λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Αυτές θα αφορούν το μητρώο που θα δημιουργηθεί για τα ΤΕΑ, τυχόν προσχώρηση επιχείρησης σε ΤΕΑ που ήδη λειτουργεί και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να δοθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας σε ΤΕΑ.

Επίσης, με ξεχωριστή απόφαση θα μπορεί να μεταβάλλεται το περιεχόμενο του καταστατικού και να προβλέπει την τήρηση εσωτερικού κανονισμού από τα ΤΕΑ, καθορίζοντας μάλιστα το περιεχόμενό του, τον τρόπο και τη συχνότητα επικαιροποίησής του. Αναφορικά με το πρόγραμμα δραστηριότητας που πρέπει να υποβάλλουν τα ΤΕΑ, η αρμόδια Αρχή με απόφασή της θα μπορεί να καθορίζει το περιεχόμενό του, όπως είναι τα αποτελέσματα χρήσης, η πρόβλεψη ταμειακών ροών και η αναλυτική τεκμηρίωση παραδοχών.

Για τυχόν διασυνοριακή δραστηριότητα, πρέπει η ΤτΕ να εκδώσει Απόφαση με την οποία θα ορίζονται ο χρόνος υποβολής των όποιων αιτήσεων, το περιεχόμενο και ο τύπος των όποιων συνοδευτικών εγγράφων και ο καθορισμός της γλώσσας αυτών.

Το ίδιο ισχύει και για περιπτώσεις μεταβιβάσεων, δικαιωμάτων διαγραφής, συνυπολογισμό χρόνου επαγγελματικής ασφάλισης για τη χορήγηση της παροχής από τα ΤΕΑ, ειδικά για περιπτώσεις διαδοχικής επαγγελματικής ασφάλισης. Ειδική απόφαση θα καθορίσει εάν θα συσταθεί μία ή
περισσότερες επιτροπές στα ΤΕΑ, αλλά και για τον τραπεζικό λογαριασμό που θα πρέπει να τηρείται για να καλύπτονται τρέχοντα λειτουργικά έξοδα των Ταμείων.

Ορίζονται επίσης τα κριτήρια ανεξαρτησίας και αποδεκτών σωρεύσεων αρμοδιοτήτων σε ένα ή περισσότερα πρόσωπα ή οργανωτικές μονάδες που θα δημιουργηθούν στα ΤΕΑ. Αντίστοιχα, θα πρέπει να εξειδικεύονται τα προσόντα των μελών του Διοικητικού και του Εποπτικού Συμβουλίου.  Ανάλογη Απόφαση θα πρέπει να υπάρξει για τα περιουσιακά στοιχεία των ΤΕΑ, καθώς και στο ελάχιστο περιεχόμενο των σχεδίων ρευστότητας.

Επίσης θα πρέπει να εξειδικευτούν οι εργασίες εσωτερικού ελέγχου, το ειδικότερο περιεχόμενο της αναλογιστικής έκθεσης που θα πρέπει να ακολουθεί τη δημιουργία των ΤΕΑ, καθώς και το περιεχόμενο της έκθεσης αξιολόγησης κινδύνου. Με ειδική Απόφαση θα πρέπει να καθοριστούν τα λογιστικά ή και εποπτικά πρότυπα, καθώς και οι μέθοδοι αποτίμησης των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού.

Ξεχωριστές Αποφάσεις χρειάζονται για τις τεχνικές προβλέψεις λειτουργίας των ΤΕΑ, την ταξινόμηση των εργασιών τους σε κλάδους, για τα ίδια κεφάλαια για εποπτικούς σκοπούς, για τις μεθόδους αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων, για τον κανονισμό εκκαθαρίσεων, ενώ θα υπάρχει μέχρι και μηχανισμός για υποβολή αναφορών από πρόσωπα που εμπλέκονται στη λειτουργία των ΤΕΑ, σχετικά με επαπειλούμενες ή συντελεσμένες παραβάσεις