Skip to main content

Φυσικές καταστροφές: Εκατοντάδες πρόσφυγες εκπαιδεύτηκαν στην αντιμετώπιση κινδύνων

Άσκηση με τρία διαφορετικά σενάρια εκτάκτων αναγκών

Ολοκληρώθηκε η α’ φάση του ευρωπαϊκού προγράμματος εκπαίδευσης προσφύγων στις έκτακτες ανάγκες από το Πυροσβεστικό Σώμα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε και άσκηση με τρία διαφορετικά σενάρια εκτάκτων αναγκών κατά την οποία εκπαιδευμένοι πρόσφυγες κλήθηκαν να βοηθήσουν στο πλευρό των πυροσβεστών που επενέβησαν.

Στο πρώτο σενάριο βοήθησαν μια γυναίκα που βγήκε από μια φωτιά, στο δεύτερο σενάριο εκκένωσαν ένα κτίριο λόγω φωτιάς όπως θα έκαναν και σε περίπτωση σεισμού, ενώ στο τρίτο σενάριο βοήθησαν στην κατάσβεση πυρκαγιάς και την απομάκρυνση πολιτών από την εστία της φωτιάς. Υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, υπό την εποπτεία της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδιας για την Ένταξη, Σοφίας Βούλτεψη και υπό την επιχειρησιακή διοίκηση του Πυροσβεστικού Σώματος, με γενική συντονίστρια της Αρχιπύραρχο Δρα Καλλιόπη Σαΐνη.

Κατά της γκετοποίησης

«Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών, σε εφαρμογή της Εθνικής μας Στρατηγικής, που στοχεύει στην πραγματική ένταξη και στην αποφυγή των γκέτο, της περιθωριοποίησης, της ριζοσπαστικοποίησης και τελικά της παραβατικότητας. Γι’ αυτό και στην στρατηγική μας εντάξαμε οριζόντια σε όλα τα προγράμματά μας την εξοικείωση με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, την ισότητα των φύλων, την αποτροπή κάθε μορφής βίας και της εμπορίας ανθρώπων», τόνισε η Σοφία Βούλτεψη, συμπληρώνοντας παράλληλα: «Βλέπουμε όλοι τον τελευταίο καιρό τα οδυνηρά αποτελέσματα της γκετοποίησης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

«Σήμερα παραδίδουμε το πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφύγων στις έκτακτες ανάγκες το οποίο υλοποίησε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υπό την επιχειρησιακή διοίκηση του Πυροσβεστικού Σώματος, και έτσι η Ελλάδα γίνεται το πρώτο κράτος μέλος που υλοποιεί μια τέτοια εκπαίδευση ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα γίνεται το πρώτο πυροσβεστικό σώμα στην Ε.Ε. το οποίο δημιούργησε εξ αρχής πρωτόκολλα εκπαίδευσης για τους προσφυγικούς πληθυσμούς», τόνισε στην ομιλία της και προσέθεσε ότι υπήρξε μεγάλη προθυμία από την πλευρά των μεταναστών για να ενημερωθούν.

«Δύναμη ψυχής για ισότιμη συμμετοχή»

«400 σχεδόν πρόσφυγες από 22 χώρες δημιουργούν έναν ενταξιακό ιστό χωρίς προηγούμενο στη χώρα μας, αυξάνοντας το επίπεδο ασφάλειας εντός και εκτός δομών. Αποδίδουμε στην κοινωνία ενημερωμένους πολίτες όπως ορίζει ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων. Σε όλη αυτή την πορεία που θα συνεχίσει έως το 2025 αξιοποιούμε τα διδάγματα από την πρώτη εφαρμογή», σημείωσε η Αρχιπύραρχος Σαΐνη και συμπλήρωσε: ‘Ως Αξιωματικός του ΠΣ, με μεγάλη θητεία στην Ε.Ε. και έχοντας διοικήσει, στο πεδίο, δυνάμεις αλλά και ασκήσεις, εντός και εκτός Ευρώπης, αυτό που βλέπω κάθε φορά που κάνουμε τις τελικές ασκήσεις με τους επωφελούμενους είναι μια δύναμη ψυχής για ισότιμη συμμετοχή σε μια ευρωπαϊκή κοινωνία που στον πυρήνα της έχει τηδημοκρατία και τον άνθρωπο. Και αυτό, είμαστε υποχρεωμένοι να το ενισχύσουμε, κάνοντας πράξη εκείνο που εμείς έχουμε ως κεντρικό σύνθημα στην παγκόσμια πολιτική προστασία «Ενωμένοι στις Καταστροφές».