Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ζητείται πολιτική βούληση για διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Τι ειπώθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» του Γιώργου Χαρβαλιά

Η ανάγκη διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων τονίστηκε με έμφαση απόψε στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη. Το θέμα ετέθη τόσο – φυσικά – από τον συγγραφέα, όσο και από τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, και από εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας.

«Η παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα γιατί όλοι μας ξέρουμε ότι στα χρόνια της Κατοχής βασανίστηκε, καταληστεύτηκε, εκτοπίστηκε με τελικό σκοπό την εξόντωση η εβραϊκή κοινότητα της πόλης. Βέβαια τα δεινά της Κατοχής δεν περιορίστηκαν μόνο στους Εβραίους. Έγιναν απάνθρωπα εγκλήματα από την αρχή του πολέμου στις Σέρρες, στον Χορτιάτη, στους Πύργους της Εορδαίας όπου έγινε το μεγαλύτερο έγκλημα από πλευράς απώλειας ανθρωπίνων ζωών μετά τα Καλάβρυτα. Όμως οι ωμότητες, οι αγριότητες και οι θηριωδίες των Γερμανών είναι γνωστές. Αυτό που δεν είναι ίσως τόσο γνωστό είναι ότι οι Γερμανοί καταλήστευσαν τη χώρα, άρπαξαν το Ταμείο. Υπάρχουν συγκεκριμένες οφειλές από την περίοδο της Κατοχής, τις οποίες έχουμε ηθικό χρέος να διεκδικήσουμε, γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαρίζουμε χρήματα και θέλω να πιστεύω ότι εκδηλώσεις σαν την αποψινή συμβάλλουν στην αφύπνιση συνειδήσεων, ώστε να βρεθεί η απαραίτητη πολιτική βούληση και να διεκδικήσουμε τις οφειλές», τόνισε σε δήλωσή του στη «Ν» ο συγγραφέας του βιβλίου, Γιώργος Χαρβαλιάς.

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Για το ίδιο θέμα από το βήμα της εκδήλωσης ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αξιώσεις και για το κατοχικό δάνειο και για τις αποζημιώσεις «όχι μόνο με ηθικό έρεισμα, αλλά πρωτίστως με ξεκάθαρη νομική τεκμηρίωση. Η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, που συνήφθη αναγκαστικώς, δεν παραγράφηκε ποτέ και η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ από αυτήν. Αλλά και οι αποζημιώσεις για τα ανθρώπινα θύματα και τις υλικές καταστροφές από τα στρατεύματα κατοχής ούτε παρεγράφησαν ούτε χαρίσθηκαν».

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Το κατοχικό δάνειο και εν γένει οι πολεμικές αποζημιώσεις είναι ένα νομικό θέμα από το οποίο η Ελλάδα δεν πρέπει να παραιτηθεί ποτέ γιατί έχει δίκιο και αυτό θα κάνει καλύτερη και τη σχέση μας με τη φίλη Γερμανία, υπογράμμισε στον χαιρετισμό του από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Χαιρετισμό απηύθυνε  και ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Βασίλης Πάππας, που εξήρε το έργο του Γιώργου Χαρβαλιά, όπως και την αποφασιστικότητα του κ. Καραμανλή στις εθνικές θέσεις.

Για το βιβλίο μίλησε η πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη, η οποία χαρακτήρισε την υποτέλεια ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας από την απελευθέρωσή από τον τουρκικό ζυγό μέχρι σήμερα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία που είχε κάνει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Καραμανλής με τον Ρώσο πρόεδρο κ. Πούτιν στα ενεργειακά άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου από την πλευρά της Δύσης.

Ακολούθησε ο επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Νίκος Βασιλειάδης, που τόνισε μεταξύ άλλων ότι το βιβλίο διαλύει διάφορους μύθους για τη Γερμανία και κυρίως τον μύθο ότι η Γερμανία πληρώνει τα χρέη της και ότι είναι η ώρα να διεκδικήσουμε τις γερμανικές επανορθώσεις και ο οικονομολόγος και συγγραφέας, Βασίλης Βιλιάρδος, που επισήμανε ότι η Γερμανία κάνει τη δουλειά της αλλά εμείς δεν κάνουμε τη δική μας και ότι είναι ένα βιβλίο που πρέπει να βρίσκεται στις βιβλιοθήκες όλων των Ελλήνων.