Skip to main content

Γιατί προσέφυγε στο ΣτΕ ο Δήμος Αλίμου

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Την άποψη ότι η αίτηση ακύρωσης του Φορέα Κοινοχρήστων στην ανάπτυξη του Ελληνικού που κατέθεσε ο Δήμος Αλίμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δεν εμποδίζει την επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο, διατυπώνει, μιλώντας στη «Ν», ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης.

Όπως σημειώνει, με αφορμή τη δημοσιοποίηση από την εφημερίδα της αίτησης ακύρωσης και στη συνέχεια των σχετικών δηλώσεων του δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου, «ο Δήμος Αλίμου έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της επένδυσης. Ταυτόχρονα, θέσαμε κάποια αυτονόητα ζητήματα που έπρεπε να ρυθμιστούν (θέσεις εργασίας για τους κατοίκους του Αλίμου και των όμορων περιοχών, διαδημοτικός σταθμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσα στο Πάρκο κ.λπ.). Τα ζητήματα αυτά παραμένουν μέχρι και σήμερα σε εκκρεμότητα».

Αναφορικά με τους λόγους που τον έκαναν να καταθέσει την αίτηση ακύρωσης του φορέα ο δήμαρχος Αλίμου σημειώνει: «Η προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη για τον φορέα δεν εμποδίζει την επένδυση. Μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας, έχουμε κάθε περιθώριο για αλλαγή και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου του, χωρίς να επηρεάζεται η επένδυση. Κύρια σημεία της διαφωνίας μας είναι ότι δεν χρειάζεται εμπλοκή των υπουργείων στη λειτουργία του Φορέα και ότι ο Φορέας πρέπει να είναι ΝΠΔΔ και όχι ΝΠΙΔ. Επισημαίνουμε ότι στην περίπτωση που ο Φορέας γίνει ΝΠΔΔ, μπορεί να του εκχωρηθεί και διαχείριση ΕΣΠΑ, ώστε να δοθεί προστιθέμενη αξία στην περιοχή της επένδυσης και τους όμορους δήμους με έργα υποδομής κ.λπ.».

Σύμφωνα με τον κ. Κονδύλη, η απόφαση της αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ ελήφθη ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο. Ο ίδιος χαρακτηρίζει «ατυχείς» τους χαρακτηρισμούς και ισχυρισμούς του γείτονα δημάρχου Αργυρούπολης, εναντίον του Δήμου Αλίμου και σημειώνει: «Όπως έχω κατ’ επανάληψη επισημάνει και στον ίδιο, το ζήτημα της ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου δεν αποτελεί αποκλειστικό δημοτικό ζήτημα κανενός εκ των δήμων μας, αλλά μητροπολιτικό ζήτημα όλων μας και όλης της Νότιας Αθήνας. Ως τέτοιο ζήτημα, πολύπλοκο, με τεχνοκρατικές παραμέτρους και εμπλοκή πολλών δήμων και φορέων, απαιτεί νηφαλιότητα, ώριμη προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων (κυβέρνηση, δήμοι, επενδυτές κ.λπ.). Αν δεν τα πετύχουμε αυτά, οι ζημιωμένοι θα είναι οι πολίτες των δήμων μας και η ίδια η επένδυση».