Υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται η πλειονότητα των Βρετανών, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της εταιρείας ORB.
Παρά το γεγονός οτι το 21% των ψηφοφόρων είναι αναποφάσιστο, το 43% των Βρετανών επιθυμεί να εγκαταλείψει η χώρα τους την Ε.Ε., ενώ το 36% θέλει να παραμείνει στην Ένωση. Εάν αφαιρεθούν οι αναποφάσιστοι, το ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων που θέλουν ένα «Brexit» ανεβαίνει στο 54% και όσων θέλουν την παραμονή στο 46%, έναντι 51% και 49% που ήταν τα αντίστοιχα ποσοστά πριν από ένα χρόνο.
«Παρά το επικείμενο δημοψήφισμα (του Κάμερον), σημαντικά ψηλότερο ποσοστό ατόμων είπαν ότι ένιωσαν πιό απομακρυσμένοι από την Ευρώπη τους τελευταίους δώδεκα μήνες από ό,τι πλησιέστερα. […] Αν ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει μια καταστροφή κατά τη θητεία του, κάποιος χρειάζεται να αρχίσει να πείθει το κοινό πολύ γρήγορα για το γιατί θα έπρεπε να παραμείνουμε τμήμα της Ε.Ε.», δήλωσε στο Reuters ο Τζόνι Χέλντ, διευθυντής της εταιρείας ORB International.
Μια πιθανή έξοδος της Βρετανίας θα κλονίσει την Ε.Ε. καθώς θα σημάνει την απόσχιση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας και μιας από τις δύο κορυφαίες στρατιωτικές δυνάμεις της Ένωσης. Οι υποστηρικτές της Ε.Ε. προειδοποιούν ότι η έξοδος από την Ένωση θα ζημιώσει την οικονομία της Βρετανίας και θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου, ενθαρρύνοντας μια επαναληπτική ψηφοφορία για την αυτονομία της Σκωτίας. Όσοι αντιτίθενται στην Ε.Ε. υποστηρίζουν ότι η Βρετανία θα αποκτήσει ευημερία εκτός της Ένωσης.
Συνολικά, στις 14 χώρες όπου διενεργήθηκαν παρόμοιες σφυγμομετρήσεις, οι χώρες με τα ψηλότερα ποσοστά πολιτών που τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ε.Ε. ήταν η Ρουμανία (85%), η Γερμανία (72%), η Φιλανδία (71%) και η Ισπανία (68%).
Και στις 14 χώρες συνολικά, το ποσοστό των ερωτηθέντων που θέλει την παραμονή στην Ε.Ε. φτάνει το 64% – το ίδιο όπως και πέρσι – παρότι μέσα σε χώρες όπως η Ιταλία (όπου τώρα το 42% τάσσεται υπέρ της εξόδου) υπήρξε αύξηση της αντίθεσης στην παραμονή.
Στην Ελλάδα, το 44% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα προτιμούσε να είχε η χώρα τους το δικό της νόμισμα (πτώση από το περσινό ποσοστό του 55%), ενώ το 43% δήλωσε ότι θα ήθελε να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη (άνοδος από το περσινό ποσοστό του 33%). Ένα 12% των Ελλήνων απάντησε ότι δεν έχει ιδιαίτερη προτίμηση είτε για το ευρώ είτε για τη δραχμή.
Η σφυγμομέτρηση έγινε σε δείγμα 15.500 ατόμων στην Ευρώπη.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters