«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση, ενώ καταλόγισε ευθύνες στην Αυστρία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ και επισήμανε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Όπως είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, δεν αποτελεί ευρωπαϊκή συμπεριφορά να κλείνει κάποιος τα σύνορά του και κάποιος άλλος να υποφέρει. «Επειδή η Αυστρία αποφάσισε να δέχεται 80 (πρόσφυγες) την ημέρα και κανέναν παραπάνω, δημιουργήθηκε αυτό που βλέπουμε τώρα» δήλωσε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, προσθέτοντας: «Η Ελλάδα δέχεται βοήθεια, είμαι σε στενή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, του πρότεινα και την βοήθειά μας, αλλά έχουν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και πιστεύουν ότι κάπως θα τα καταφέρουν, αλλά υπό δύσκολες συνθήκες».
«Πρέπει να συναντηθούμε στις 7 Μαρτίου για να δούμε αυτό το θέμα, διότι δεν κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ για να εγκαταλείψουμε μετά μια χώρα που ανήκει στην Ευρωζώνη και στην Σένγκεν και έχει πολλά προβλήματα – και θεωρώ ότι κανονικά η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ήδη τώρα 50.000 θέσεις στέγασης, αυτό δεν το κατάφεραν και δεν είναι καλό – αλλά αυτή τη χώρα δεν μπορούμε τώρα να την εγκαταλείψουμε», συνέχισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Ακριβώς για να μην είναι η Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες και κανένας να μην την βοηθά, θα συζητήσουμε την επόμενη Δευτέρα για αυτό το θέμα και – όπως είπα – είμαι σε στενότατη επαφή με την Ελλάδα», συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ για να τονίσει: «Ακριβώς αυτό είναι που φοβάμαι, όταν ο ένας ορίζει τα σύνορά του, πρέπει ο άλλος να υποφέρει. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μου».
Σχολιάζοντας τις αποφάσεις των χωρών κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «έδρασαν μονομερώς και αυθαίρετα». «Δεν είναι καλό, όταν δεν συμπεριλαμβάνεις μια χώρα. Και την Ελλάδα απλώς την προσπέρασαν», παρατηρησε.
Δεν απέκλεισε ωστόσο οι χώρες αυτές να έδρασαν «από απόγνωση, επειδή όλα προχωρούν πολύ αργά» και διευκρίνισε ότι η θέση της Γερμανίας είναι διαφορετική: «Η γερμανική ευθύνη πρέπει να είναι τέτοια που να μην λύνει το πρόβλημα σε βάρος μιας χώρας, αλλά με όλες τις χώρες. Έτσι κάναμε με την κρίση του ευρώ και έτσι πρέπει να κάνουμε και με την προσφυγική κρίση», ανέφερε. Ερωτηθείσα εάν οι χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους λύνουν στην πραγματικότητα το πρόβλημα της Γερμανίας, σημείωσε: «Όχι, αν δει κανείς τις εικόνες από την Ελλάδα. Συνέβη ακριβώς αυτό που έπρεπε να φοβόμαστε, ότι μια χώρα παραμένει με τα προβλήματα και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».
Σε ό,τι αφορά ειδικά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, η κ. Μέρκελ είπε ότι η Τουρκία «υποχρεώθηκε σε διαφάνεια», διότι τα πλοία του ΝΑΤΟ θα εντοπίζουν πού είναι τα φουσκωτά και τότε θα εξετάζεται τι μπορεί να κάνει και η τουρκική ακτοφυλακή, αν πρέπει να στηριχθεί και πώς μπορεί να βοηθήσει η FRONTEX. «Όλα αυτά θα γίνουν πολύ πιο διαφανή. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα της Τουρκίας, να αφεθεί στην κοινή μας αποστολή», επισήμανε.
Αναφερόμενη στην Ουγγαρία και στο δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ότι απορρίπτει απερίφραστα, από θέση αρχής, αυτή την συμπεριφορά, όταν πρόκειται για τους 1.294 πρόσφυγες που αναλογούν στη χώρα. «Επειδή η Γερμανία είναι μια ισχυρή χώρα, η μεγαλύτερη οικονομία και έχει εδώ μια ευθύνη, εγώ θα επιδιώξω την συλλογικότητα με όλους», διαβεβαίωσε και απέκλεισε το ενδεχόμενο στο τέλος η Γερμανία να μείνει μόνη στο θέμα της ανακατανομής των προσφύγων.
Η Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν διαθέτει «Σχέδιο Β» για εθνικές λύσεις στην Γερμανία, καθώς θεωρεί ότι ο δρόμος που έχει αποφασίσει είναι ο σωστός. «Αν την Δευτέρα δεν πετύχουμε – είναι αναμφισβήτητα μια σημαντική σύνοδος – τότε έχουμε την 18η την επόμενη. Και την Δευτέρα δεν θα έχουμε ακόμη την τέλεια επιχείρηση του ΝΑΤΟ και την τέλεια συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή, αλλά το πολύ τις πρώτες εντυπώσεις. Και ούτε θα έχει μηδενιστεί ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα. Αλλά πιστεύω σε έναν δρόμο και αγωνίζομαι για αυτόν», δήλωσε και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος θα πετύχει.
Πηγή: ΑΜΠΕ