Skip to main content

Ιταλία: Το Δημοκρατικό Κόμμα εκλέγει νέο αρχηγό

Σήμερα η ιταλική κεντροαριστερά εκλέγει τον νέο αρχηγό της. Το «Δημοκρατικό Κόμμα» καλεί μέλη και φίλους να πάρουν μέρος σε ανοικτή ψηφοφορία. Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Ματέο Ρέντσι;

Το «φαβορί» είναι ο Nικόλα Τζινγκαρέτι, πρόεδρος του Λατίου, της ευρύτερης περιφέρειας της Ρώμης. Θέλει να κάνει μια «αριστερή στροφή» και να αφήσει πίσω του την κεντρώα, μετριοπαθή γραμμή του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος κατηγορήθηκε συχνά ότι έκοψε κάθε επαφή με τις παραδοσιακές ρίζες του κόμματος και ότι θύμιζε με πολλές προτάσεις του τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στόχος του Τζινγκαρέτι είναι να μπορέσουν να συνεργαστούν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές όλες οι δυνάμεις του προοδευτικού χώρου και να δοθεί μια πρώτη, ηχηρή απάντηση, στην κυβέρνηση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία, ιδίως μετά το αποτέλεσμα της κεντροαριστεράς στις περιφερειακές εκλογές της Σαρδηνίας, όπου κατάφερε να ξεπεράσει το 30% των ψήφων.

Οι άλλοι δυο υποψήφιοι για την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ο πρώην υπουργός Γεωργίας και πρώην προσωρινός Γραμματέας Μαουρίτσιο Μαρτίνα και ο μεταρρυθμιστής βουλευτής Ρομπέρτο Τζακέτι, ο οποίος ανήκει συγχρόνως και στους ριζοσπάστες.

Η αριστερά πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών

Υπάρχει η προσδοκία  να ψηφίσουν πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες. Αν κανένας υποψήφιος δεν λάβει πάνω από το 50% των προτιμήσεων, ο Γραμματέας θα εκλεγεί σε δυο εβδομάδες από την γενική συνέλευση του κόμματος.

Τα στελέχη των «Δημοκρατικών» θεωρούν ότι στις Ευρωεκλογές του Μαίου, το κόμμα θα πρέπει να λάβει τουλάχιστο το 20% των ψήφων. Ένα από τα κύρια προεκλογικά συνθήματα  θα είναι «η Ευρώπη μπορεί και πρέπει όντως να βελτιωθεί αλλά είναι αναγκαία».

Πρώτα απ’ όλα, όμως χρειάζεται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους προοδευτικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι είναι σαφώς απογοητευμένοι από τα προηγούμενα χρόνια διακυβέρνησης, κατά τα οποία η παράταξη αυτή, «ξέχασε» παραδοσιακές διεκδικήσεις της Αριστεράς. Όπως την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τον περιορισμό της επισφαλούς και χωρίς εγγυήσεις απασχόλησης των πολιτών.