Skip to main content

Σουδάν: Αεροπορικές επιδρομές στο Χαρτούμ παρά την εκεχειρία

REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah/file photo

Στο όρια της κατάρρευσης η χώρα.

Αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, παρά την εκεχειρία στις μάχες ανάμεσα στο στρατό και τους παραστρατιωτικούς που είχε συμφωνηθεί ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την περιοχή.

Οι δύο αντιμαχόμενοι στρατηγοί, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν και ο επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, γνωστός ως Χεμεντί, συμφώνησαν σε μια ανθρωπιστική εκεχειρία μετά από εντατικές διπλωματικές προσπάθειες από τις γειτονικές χώρες, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον ΟΗΕ. Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός παρατάθηκε, αλλά δεν κράτησε.

Τα δύο μέρα επιρρίπτουν κατηγορίες το ένα στο άλλο για την παραβίαση της νέας εκεχειρίας, καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα παρά τις προειδοποιήσεις για διολίσθηση προς εμφύλιο πόλεμο.

Πάνω από το Χαρτούμ, την πρωτεύουσα των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, «πετούν μαχητικά αεροπλάνα» ενώ πυρά και εκρήξεις ακούγονται σε διάφορες συνοικίες, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με τον στρατό, οι δυνάμεις του επιτίθεται στην πόλη για να διώξουν τους παραστρατιωτικούς αντιπάλους του, τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Οι μάχες ξέσπασαν στις 15 Απριλίου ανάμεσα στους δύο στρατηγούς που ηγούνται της χώρας μετά το πραξικόπημά τους το 2021, εγκλωβίζοντας εκατομμύρια Σουδανούς. Πάνω από 500 θάνατοι έχουν αναφερθεί με τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων να πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.

Εκατομμύρια παραμένουν παγιδευμένοι στο Χαρτούμ, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι  η ανθρωπιστική κατάσταση στο Σουδάν πλησιάζει «στην κατάρρευση». Η σύγκρουση έχει οδηγήσει άλλωστε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να τραπούν σε φυγή πέρα ​​από τα σύνορα του Σουδάν, εγείροντας ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί να διαλυθεί, αποσταθεροποιώντας μια ασταθή περιοχή.

«Η κλίμακα και η ταχύτητα με την οποία εκτυλίσσονται τα γεγονότα στο Σουδάν είναι χωρίς προηγούμενο», ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ο ΟΗΕ, ο οποίος έστειλε στην περιοχή τον αξιωματούχο του για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς. «Είμαι καθοδόν (…) για να εξετάσω πώς μπορούμε να προσφέρουμε άμεση βοήθεια» στους κατοίκους», δήλωσε ο Γκρίφιθς, σύμφωνα με τον οποίο «η ανθρωπιστική κατάσταση φθάνει σε σημείο κατάρρευσης» στη χώρα, η οποία είναι μία από τις πιο φτωχές του κόσμου. Η μαζική λεηλασία γραφείων και αποθηκών ανθρωπιστικής βοήθειας «έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων μας», δήλωσε.

Η «προφανής λύση» θα ήταν να σταματήσουν οι μάχες, πρόσθεσε. Όμως οι προοπτικές για διαπραγματεύσεις φαίνονται ζοφερές. Μέχρι τώρα οι δύο στρατηγοί αρνούνται τις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις.

«Δεν υπάρχουν άμεσες διαπραγματεύσεις, υπάρχουν προετοιμασίες για συνομιλίες», δήλωσε από την πλευρά του ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Σουδάν, Φόλκερ Πέρθες, προσθέτοντας ότι πολλές χώρες συνεργάζονται και με τις δύο πλευρές.

Ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν, έχει δηλώσει ότι δεν θα καθίσει ποτέ στο τραπέζι με τον αρχηγό των παραστρατιωτικών, στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, ο οποίος με τη σειρά του είπε ότι θα προσέλθει σε διαπραγματεύσεις μόνο αφού ο στρατός σταματήσει τις εχθροπραξίες.

Στο μεταξύ όμως, όπως υπογράμμισε ο Γκρίφιθς, οι πολίτες δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα, καύσιμα και άλλα αγαθά, με ορισμένες να μην μπορούν να μετεγκατασταθούν λόγω του κόστους μεταφοράς από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Η επείγουσα υγειονομική περίθαλψη «περιορίζεται σοβαρά, αυξάνοντας τον κίνδυνο θανάτου που μπορεί να προληφθεί», είπε.

Ως εκ τούτου, και δεδομένου ότι  το ένα τρίτο των κατοίκων του Σουδάν υπέφεραν από την πείνα ακόμα και πριν από τον πόλεμο, είναι σημαντικό ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) ανακοίνωσε πως «αίρει άμεσα την αναστολή των δραστηριοτήτων του», την οποία είχε διατάξει μετά το θάνατο τριών εργαζομένων του.

Παράλληλα, χθες η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) κατάφερε να προσγειώσει στο Πορτ Σουντάν, σε απόσταση 850 χιλιομέτρων ανατολικά του Χαρτούμ, ένα πρώτο αεροπλάνο φορτωμένο με οκτώ τόνους βοήθειας. Η βοήθεια αυτή θα επιτρέψει την περίθαλψη μόνο «1.500 τραυματιών», προειδοποίησε.

Ο ΟΝΕ έχει καταγράψει 75.000 εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας. Τουλάχιστον 20.000 έχουν διαφύγει προς το Τσαντ, 6.000 προς την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και χιλιάδες άλλοι προς το Νότιο Σουδάν και την Αιθιοπία. Συνολικά μέχρι 270.000 άνθρωποι, σύμφωνα με μια εκτίμηση του ΟΗΕ, ενδέχεται να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να διαφύγουν από τις μάχες, οι οποίες πλήττουν 12 από τις 18 πολιτείες αυτής της χώρας των 45 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δημοσίευσε νέα στοιχεία το Σάββατο που έδειξαν ότι περίπου 6.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους γυναίκες, είχαν εγκαταλείψει τη χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχοντας διαφύγει στη γειτονική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Σουδάν, είναι μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο.

«Ο αριθμός αποτελείται από 70% γυναίκες, 15% κορίτσια, 10% άνδρες και 400 επαναπατρισθέντες», ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες το Σάββατο σε tweet, η αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε την Κυριακή από έναν από τους εκπροσώπους της υπηρεσίας στην Κεντρική Αφρική.

naftemporiki.gr