Skip to main content

«Κοινοβούλιο του Κέντρου» προτείνει ο Στ. Θεοδωράκης

Ένα «κοινοβούλιο του Κέντρου» όπου θα συναντηθούν «όλοι αυτοί που έχουν τις ίδιες αγωνίες», πρότεινε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου, όπου πραγματοποιείται το δεύτερο συνέδριο του Ποταμιού.

Όπως διευκρίνισε, στο «Κοινοβούλιο του Κέντρου» μπορούν να μετέχουν όχι οι ηγεσίες, αλλά στελέχη από την Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού, του Δικτύου, των Κινήσεων Πολιτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, από τους Μεταρρυθμιστές, από την Επιτροπή για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας, της Δράσης, του Κοινωνικού Συνδέσμου, του Μπροστά. «Και μαζί τους να κινητοποιηθούν οι τοπικές πρωτοβουλίες: Οι 30 δήμαρχοι και περιφερειάρχες της χώρας που διεκδικούν λύσεις μεταρρυθμιστικές, λύσεις προς όφελος των πολλών», συμπλήρωσε. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι θα παραμείνει αυτόνομο. Πρόσθεσε πως κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής δεν πρέπει να μετέχουν, ούτε από το Ποτάμι, ούτε από άλλα κόμματα.

Για τον επικεφαλής του Ποταμιού η εκλογή από τη βάση μιας νέας ηγεσίας, μπορεί να είναι η κατάληξη αυτής της πορείας. «Όμως το ξαναλέω: όλα θα εξαρτηθούν από τις δυνάμεις που θα κινητοποιηθούν, από τις δυνάμεις που θα προστεθούν. Χωρίς τη νέα γενιά, δεν μπορεί να γεννηθεί τίποτα καινούργιο. Οι παλαίμαχοι δεν μπορεί να είναι οι μόνοι πρωταγωνιστές. Χρειάζονται νέα μυαλά, καθαρά χέρια, νέες δυνάμεις», σημείωσε. 

Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι «το Ποτάμι δε θα αδρανοποιηθεί περιμένοντας το μεγάλο Κέντρο, τη μεγάλη Κεντροδεξιά ή τη μεγάλη Κεντροαριστερά», τονίζοντας ότι «ο τόπος μας χρειάζεται όρθιους στο Κοινοβούλιο, στους δρόμους, στην αγορά, παντού, και όχι κλεισμένους σε ένα γραφείο να επεξεργαζόμαστε θεωρητικά σχέδια κατάληψης της Βαστίλης».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε τα στελέχη του πως «ανάλογα τη συγκυρία, ανάλογα τα εμπόδια, ανάλογα τις ανάγκες της χώρας, εμείς θα πρωτοστατούμε σε μικρές ή σε μεγάλες συνεργασίες, στη Βουλή και στην κοινωνία. Και ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τις μεγάλες αλλαγές απέναντι στο λαϊκισμό και την καθυστέρηση»

Αναφερόμενος στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τα δύο κόμματα να συγκρουστούν με τον λαϊκισμό, κάνοντας έμπρακτη αυτοκριτική. Ανέπτυξε επίσης μια εκτενή ατζέντα θεμάτων επί των οποίων υποστήριξε ότι απαιτούνται μεγάλες μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα έχει δύο δρόμους: Λαϊκισμό ή μεταρρυθμίσεις. Δυνατή οικονομία- Δικαιοσύνη -Παιδεία δεν θα έχουμε ποτέ, αν δε νικηθούν οι δυνάμεις του λαϊκισμού, αν δε νικηθούν αυτοί που λένε μεγάλες κουβέντες και δεν εννοούν τίποτα», είπε και άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση γέρασε πριν την ώρα της».

Ο κ.Θεοδωράκης στάθηκε στην ανάγκη συγκρότησης ενός «ριζοσπαστικού κοινωνικού κράτους» με δίκαιη κατανομή βαρών, ειδικά προγράμματα για τα παιδιά, την παιδεία, την έρευνα, την καινοτομία, με δημόσιες επενδύσεις που να είναι κοινωνικές επενδύσεις, εθνική συμφωνία για ένα οικουμενικό σύστημα υγείας κι ένα ζωτικό ελάχιστο εισόδημα για την καταπολέμηση της φτώχειας.  Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στη σύλληψη των τριών δημοσιογράφων, μιλώντας για σκοτεινή ιστορία.  

Επίσης ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε τις δραματικές εξελίξεις στο προσφυγικό κάνοντας λόγο για «έγκλημα της κυβέρνησης». «H Ευρώπη γυρνάει στα χρόνια των εθνικών ανταγωνισμών. Η απραξία των ηγετών της στρέφει τον κόσμο ακροδεξιά. Όμως το προσφυγικό και το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με φράκτες και αφορισμούς, η λύση, και εδώ, είναι περισσότερη Ευρώπη. Να μοιραστούμε τις ευθύνες, να φροντίσουμε τους πρόσφυγες, να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκά σώματα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, να χτυπήσουμε τους διακινητές», σχολίασε. 

Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης έστρεψε τα βέλη του και προς τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, καλώντας να δείξουν τη δύναμή της Ευρώπης που έχει χάσει το όραμά της.