Να ασκήσουν οι εταίροι και σύμμαχοι κάθε δυνατή πίεση στην Άγκυρα για να εγκαταλείψει τη συνεχιζόμενη παραβατική συμπεριφορά της στο Αιγαίο, «που έχει πια δημιουργήσει ατμόσφαιρα επικίνδυνης έντασης» ζητεί ο επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, o οποίος πραγματοποιεί στις Βρυξέλλες σειρά επαφών με αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm» ανέφερε ότι «ειδικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είναι ο κατ’ εξοχήν δημοκρατικός θεσμός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, μπορεί να έχει και πρέπει να έχει βαρύνοντα λόγο στην Τουρκία, τα απαραίτητα και ξεκάθαρα πολιτικά μηνύματα ότι αυτή η συμπεριφορά δεν μπορεί να είναι ανεκτή και δεν μπορεί να είναι μία συμπεριφορά ενός κράτους, τρίτου κράτους, εκτός Ε.Ε. προς ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. και μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας».
Πρόσθεσε ότι την περίοδο αυτή η εικόνα της Τουρκίας στην Ευρώπη και στα ισχυρά κράτη της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, είναι πολύ αρνητική. «Υπάρχει ένα έδαφος ευαισθητοποίησης στο τι ακριβώς κάνει και πώς φέρεται η Τουρκία ως περιφερειακή χώρα σημαντική στην ανατολική Μεσόγειο» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.
Επίσης προανήγγειλε πρωτοβουλίες στο άμεσο προσεχές διάστημα και από τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε ό,τι αφορά, τη β’ αξιολόγηση ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε: «Η παρατεταμένη διαπραγμάτευση […] το “πήγαινε- έλα” σε ζητήματα τα οποία κάποια στιγμή θεωρήσαμε ότι μάλλον κλείνουν και ότι υπάρχει προσέγγιση δανειστών και κυβέρνησης, όλη αυτή η κατάσταση, με μόνο βέβαιο ότι θα υπάρξουν μέτρα για τη μείωση του αφορολόγητου και τη μείωση των συντάξεων, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα στο οποίο η Ν.Δ. ορθώς λέει ότι σκοτώνουν την οικονομία».
«Δεν μπορούμε βεβαίως να συναινέσουμε σε κανένα μέτρο, που εμείς πιστεύουμε ότι αν είχε γίνει μία άλλη διαπραγμάτευση δεν θα ήταν απαραίτητο, όπως φαίνεται να είναι τώρα» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.
Αναφορικά με το αίτημα της Ν.Δ. για εκλογές διευκρίνισε πως αυτό δεν προκύπτει μόνο από την αξιολόγηση. «Το αίτημα πολιτικής αλλαγής, ένα αίτημα που φαίνεται να το εκφράζουν όλο και περισσότεροι Έλληνες από σειρά δημοσκοπήσεων αυτούς τους μήνες και κυρίως το σταθερό εδώ και πολύ καιρό εύρημα, ότι 80%-85% των πολιτών δηλώνουν βαθιά απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας, των ιδίων, των οικογενειών τους και εργασιών τους, είναι η κρίσιμη πολιτική μάζα που κάνει ένα κόμμα υπεύθυνο όπως η Ν.Δ. να μιλάει για την ανάγκη να σταματήσει αυτή η κατηφορική πορεία της χώρας» είπε.