Skip to main content

Μετά τα 4,9 ρίχτερ: Τι λένε οι ειδικοί για τον σεισμό – Πώς αντιδρά ο κρατικός μηχανισμός

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» αποφάνθηκε η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου., αλλά τα «καμπανάκια» χτυπούν ακόμη

Με την παραδοχή του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν τα 4,9 ρίχτερ στα Ψαχνά Ευβοίας που ταρακούνησαν γερά και την Αθήνα, η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου που συνεδρίασε εκτάκτως, για αρχή τουλάχιστον, κατέληξε στο συμπέρασμα πως «Όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της επιτροπής και του ΟΑΣΠ, ανέφερε  πως «όλα εξελίσσονται ομαλά εκτίμησε η επιτροπή» και διευκρίνισε: «δεν καταλήξαμε αν ήταν ο κύριος σεισμός, η φύση θα αποφασίσει γι’ αυτό».

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως θα  επανεξεταστούν τα σχέδια ετοιμότητας για τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς η σεισμική ακολουθία ήταν συνεχής, αρκετή ώρα μετά την πρώτη δόνηση, με μέγιστη ισχύ τα 3,5 ρίχτερ.

Σημειώνεται ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 4 χλμ ανατολικά – νοτιοανατολικά των Ψαχνών Εύβοιας και εστιακό βάθος 13,3 χλμ. Νωρίτερα η εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου έκανε λόγο για 5,1 ρίχτερ.

«Καμπανάκι» για πέντε σημεία

Πιο ανήσυχος εμφανίστηκε  ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος επέστησε την προσοχή σε πέντε σημεία, για τα οποία άλλωστε ζήτησε την σύγκληση της Επιτροπή.

 Όπως ανέφερε, αυτά είναι:

1. ο ευρύτερος χώρος της Εύβοιας έχει διεγερθεί το τελευταίο διάστημα και εκτός από τους σεισμούς στην νότια Εύβοια τώρα έχουμε και σεισμούς στην κεντρική Εύβοια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Αττική

2. το επίκεντρο του σημερινού σεισμού βρίσκεται πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της πόλης Χαλκίδας

3.  πριν από λίγο καιρό είχε γίνει συζήτηση στην επιτροπή για την πόλη της Χαλκίδας σε σχέση με άλλους σεισμούς

4. το ρήγμα των Ψαχνών είχε διεγερθει και πάλι το 2003 και είχε δώσει σεισμική δόνηση 5,05 Ρίχτερ, και

5. ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεδριάσει επιτροπή να κάνει μία εκτίμηση αν ήταν ο κύριος σεισμός και να εκδώσει τα συμπεράσματα της.

Ο κ Παπαδόπουλος  διευκρίνησε επίσης πως το επίκεντρο του σημερινού σεισμού ανατολικά των Ψαχνών δεν έχει καμία σχέση με την εστία που είχε ενεργοποιηθεί τον προηγούμενο μήνα στη νότια Εύβοια. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ακόμη πως η ίδια περιοχή είχε ενεργοποιηθεί και το 2003.

Παπαζάχος: Έως και 6 ρίχτερ

Από την πλευρά του ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος,, συνέστησε, στους κατοίκους της Εύβοιας  να είναι προσεκτικοί σημειώνοντας πάντως πως «δεν χρειάζεται ιδιαίτερος πανικός».

«Είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών. Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και έξι Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει», τόνισε, σημειώνοντας ότι «μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο».

Σε αυξημένη ετοιμότητα

Από την πλευρά του, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αμέσως μετά τη σύγκληση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, ενημέρωσε πως, «σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Στους πολίτες συστήνεται: (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων».

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr).