Skip to main content

«Ποιον καλείτε όταν θέλετε να τηλεφωνήσετε στην Ευρώπη;» – Δύσκολες σχέσεις στην ΕΕ

REUTERS/Yves Herman

Γιατί αξιωματούχοι από τρίτες χώρες και διεθνείς φορείς συχνά μπερδεύονται ως προς το ποιος πρέπει να είναι ο συνομιλητής τους. 

«Ποιον καλείτε όταν θέλετε να τηλεφωνήσετε στην Ευρώπη;» Το παλιό ερώτημα που αποδίδεται συχνά στον Χένρι Κίσινγκερ  αναζητά απάντηση στην περίπτωση των δύο κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Όταν η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ επιλέχθηκαν για να ηγηθούν των δύο πιο ισχυρών θεσμικών οργάνων της ΕΕ το 2019 (σσ: Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου)  έκαναν ένα απίθανο ζευγάρi.  Σχεδόν τρία χρόνια μετά, οι σχέσεις μεταξύ τους έχουν καταρρεύσει με το προσωπικό των δύο οργάνων να μην επικοινωνούν μεταξύ τους και οι δύο ηγέτες να φροντίζουν μην συμπίπτουν σε συναντήσεις με ξένους ηγέτες

Στην σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί την επόμενη εβδομάδα, μην περιμένετε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο, σχολιάζει το Politico.

Αντί να συντονίζονται, οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοi της ΕΕ αποφεύγουν ο ένας τον άλλον, με το προσωπικό να έχει αυστηρές οδηγίες ώστε οι δύο να μην συναντηθούν ούτε καν κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Το Sofagate

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η σχέση ξεκίνησε ήρεμα.  «Υπήρχαν κάποιες μικροδιαφορές αλλά τίποτα το σημαντικό»

Η κατάσταση ξέφυγε τον Απρίλιο του 2021, όταν οι δύο ταξίδεψαν στην Τουρκία για να συναντηθούν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι κάμερες κατέγραψαν το σοκ που υπέστη η φον ντερ Λάιεν όταν ο Μισέλ άρπαξε γρήγορα τη μοναδική καρέκλα δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο, αφήνοντάς την να καθίσει σε έναν καναπέ απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν διαμαρτυρήθηκε καν για την ανάρμοστη  συμπεριφορά του Ερντογάν να μην έχει προβλέψει θέση για την κ. ντερ Λάιεν στο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε τη θέση, έκανε λόγο για  σεξισμό.

Με το όνομα «Sofagate», το περιστατικό έγινε viral παγκοσμίως, με τις αμοιβαίες (αν και όχι πάντα δημόσιες) αλληλοκατηγορίες να  προκαλούν στην σχέση καθοδική πορεία στις σχέσεις από τότε μόνο επιδείνωση γνωρίζουν.

Μάλιστα, ο Μισέλ φαίνεται να άργησε να μάθει το μάθημά του, καθώς τον Φεβρουάριο του 2022, έμεινε βουβός κατά την Σύνοδο Kορυφής ΕΕ – Αφρικανικής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όταν ο ΥΠΕΞ της Ουγκάντας, Σαμ Κουτέσα, αγνόησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την εθιμοτυπική χειραψία, και κατευθύνθηκε προς το μέρος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Το ατόπημα η αντελήφθη ο Γάλλος Πρόεδρος, υποδεικνύοντάς του την παράλειψη.

Βέβαια , ο Υπουργός Εξωτερικών γύρισε προς το μέρος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τους δύο τους να έχουν τελικά μια σύντομη στιχομυθία χωρίς ωστόσο να υπάρξει χειραψία.

Η κατάρρευση των σχέσεων έχει αρχίσει να επηρεάζει τη λειτουργία της ΕΕ, σύμφωνα με αξιωματούχους και των δύο θεσμικών οργάνων.

Το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγκάζεται να «κυνηγούν πληροφορίες όπως οι δημοσιογράφοι», όπως είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος  διαμαρτυρόμενος ότι η Κομισιόν, δεν ενημερώνει τον Σαρλ Μισέλ για τις προτάσεις που ετοιμάζει,  παρόλο που αυτές  θα χρειαστούν τελικά την υποστήριξη των εθνικών κυβερνήσεων

Ο Σαρλ Μισέλ ενημερώνεται την ίδια στιγμή που ενημερώνονται οι εκπρόσωποι των χωρών μελών.

«Πρόκειται για έναν συνεχή αγώνα για να πείσουμε και τις δύο πλευρές να μοιραστούν πληροφορίες», είπε ένας αξιωματούχος του Συμβουλίου.

Η δυσλειτουργική ή σχέση δεν επηρεάζει μόνο τη νομοθετική και πολιτική ατζέντα της ΕΕ, η οποία εξαρτάται από μια λεπτή διοργανική πράξη εξισορρόπησης. Απειλεί επίσης να υπονομεύσει τη θέση της ΕΕ στον κόσμο, σύμφωνα με το Politico.

Αξιωματούχοι από άλλες χώρες και διεθνείς φορείς συχνά μπερδεύονται ως προς το ποιος πρέπει να είναι ο συνομιλητής τους.

«Η επικοινωνία έχει διαλυθεί εντελώς και φταίνε και οι δυο», είπε ένας αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

naftemporiki.gr.