Skip to main content

Τραμπ και Κιμ ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Με μία θερμή χειραψία και συγκρατημένα χαμόγελα κήρυξαν την έναρξη της δεύτερης, σε διάστημα οκτώ μηνών, συνάντησής τους ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν, στο ουδέτερο έδαφος του Βιετνάμ.

Στις πολύ σύντομες δηλώσεις του πριν από το προγραμματισμένο 20λεπτο τετ α τετ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, και το δείπνο που θα ακολουθήσει, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για τις «πολύ καλή μεταξύ τους σχέση», εκφράζοντας – την αναμενόμενη – αισιοδοξία του για την επιτυχημένη, ίσως «ακόμη καλύτερη» και από την πρώτη τους συνάντηση, πέρσι τον Ιούνιο, στη Σιγκαπούρη. Τη «θαρραλέα απόφαση» του Τραμπ χαιρέτισε και ο Κιμ, αναφερόμενος στη Σύνοδο.  

Τα διακυβεύματα είναι όντως πολλά σε αυτή τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής Τραμπ – Κιμ: από την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκαγιάνγκ και τη χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων έως το τέλος του πολέμου της Κορέας.

Επισήμως, οι δύο ηγέτες συναντώνται σήμερα και αύριο στο Ανόι, για να «χτίσουν» πάνω στα θεμέλια που τοποθέτησαν στην ιστορική πρώτη τους Σύνοδο στη Σιγκαπούρη, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στην «αποπυρηνικοποίηση». Επί της ουσίας, ωστόσο, στο διάστημα των οκτώ αυτών μηνών δεν φάνηκε ουδεμία διπλωματική πρόοδος, ενώ η αποπυρηνικοποίηση εξακολουθεί να αιωρείται ασαφής.

Εν αναμονή μίας άλλης «βόμβας», της κατάθεσης του πρώην προσωπικού δικηγόρου του Ρότζερ Κοέν στη Γερουσία, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα θριαμβολογήσει όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της Συνόδου.

Ορισμένοι μάλιστα προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους μήπως ο Τραμπ – εξαιτίας των πολιτικών δυσκολιών στην Ουάσιγκτον – φανεί περισσότερο από όσο πρέπει υποχωρητικός απέναντι στον Κιμ.

Ο ίδιος, λίγο πριν από την πρώτη συνάντηση και το δείπνο με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, το διέψευσε κατηγορηματικά από το Twitter. «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κι εγώ θα προσπαθήσουμε πολύ σκληρά να εργαστούμε στην αποπυρηνικοποίηση κι έπειτα να κάνουμε τη Βόρεια Κορέα οικονομική υπερδύναμη. Πιστεύω ότι η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θα βοηθήσουν πολύ», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στον λογαριασμό του στο Twitter.   

Η επιλογή του Βιετνάμ για τη διεξαγωγή της δεύτερης Συνόδου Τραμπ – Κιμ θεωρήθηκε ιδανική για πολλούς λόγους. Αν και έχει υπάρξει εχθρός των ΗΠΑ στο παρελθόν, το Ανόι διατηρεί σήμερα διπλωματικές σχέσεις και με την Ουάσιγκτον και με την Πιονγιάνγκ. Ιδεολογικά, το Βιετνάμ βρίσκεται πιο κοντά στη Βόρεια Κορέα, αν και τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει ένα σημαντικό άνοιγμα σε ξένες επενδύσεις και εξελίσσεται ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ασία.