Τα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή η 38χρονη που βρέθηκε θετική στον κοροναϊό στη Θεσσαλονίκη αναζητούν οι αρχές, προκειμένου να αποφανθούν για την περαιτέρω εξάπλωση ή μη του Covid-19 από την «ασθενή μηδέν» -το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα που καταγράφεται στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η 38χρονη νοσηλεύεται με ήπια συμπτώματα σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο (αρνητικής πίεσης) στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το οποίο και αποτελεί νοσοκομείο αναφορά για τη βόρεια Ελλάδα.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνεχίζει την αναζήτηση όσων ατόμων φέρεται να ήρθαν σε επαφή μαζί της, από την έναρξη του αεροπορικού της ταξιδιού που είχε ως αφετηρία το Μιλάνο.
Παράλληλα, σε εξετάσεις υποβάλλονται οι συγγενείς της 38χρονης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ελέγχονται και οι συνταξιδιώτες της στην πτήση από την Ιταλία.
Νωρίτερα, ο επιστημονικά υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε πως «η νεαρή γυναίκα είναι σε καλή κατάσταση και παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων γιατρών στη Θεσσαλονίκη. Γίνεται ιχνηλάτιση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους. Η νόσος παραμένει μία ήπια νόσος και τονίζουμε την ανάγκη τήρησης των κανόνων υγιεινής των χεριών».
Ψυχραιμία συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στη χώρα μας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο σχεδιασμός δεν ήταν μόνο για το διάστημα μέχρι να διαπιστωθεί το πρώτο κρούσμα αλλά και για μετά.
Είπε πως ακολουθήθηκαν όλα τα βήματα και πως η αρχική σύσταση των ειδικών είναι πως πρόκειται για ήπια νόσο.
Τόνισε ότι άνθρωποι με διαβήτη, καρδιοαγγειακά προβλήματα και μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει να προσέχουν παραπάνω ενώ για τα υλικά πρόληψης, όπως μάσκες, τόνισε ότι σταδιακά θα υπάρχουν για όλες τις ομάδες, με προτεραιότητα τους ανθρώπους που ασχολούνται με την υγεία. «Ευτυχώς έχουμε εγχώρια παραγόμενα τέτοια υλικά», σημείωσε.
Β. Κικίλιας: Να υπάρχει ψυχραιμία, ηρεμία και σωστή ενημέρωση των πολιτών
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του ECDC και, φυσικά, των κορυφαίων επιστημόνων μας, γιατρών, λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων, οι οποίοι μας δίνουν τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουμε σε κάθε περιστατικό».
Σύμφωνα με τον ίδιο «ελέγχθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλά ύποπτα περιστατικά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τα νοσοκομεία αναφοράς. Έχουμε πλέον ένα θετικό περιστατικό, το οποίο βρίσκεται σε νοσοκομείο αναφοράς, σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Τώρα, η οργανωμένη Πολιτεία δια των οργάνων της, κάνει την ιχνηλάτηση των ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή αυτές τις δύο ημέρες με τη συγκεκριμένη γυναίκα. Επίσης, με την αεροπορική εταιρεία και, όπως λένε τα πρωτόκολλα, των επιβατών αυτών που βρίσκονται σε συγκεκριμένες αποστάσεις γύρω της και του πληρώματος».
«Θα ήθελα να ζητήσω για μία ακόμη φορά, να υπάρχει ψυχραιμία, ηρεμία και σωστή ενημέρωση των πολιτών. Αυτό θα κάνουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια, κοιτώντας στα μάτια τους πολίτες. Θα ενημερώνουμε μόνιμα, σωστά, ψύχραιμα, για την κατάσταση αυτή της Δημόσιας Υγείας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος πανικού. Το αντίθετο. Η σωστή ενημέρωση, η οργάνωση και η συνεργασία, θα μπορέσουν να μας κάνουν όλους μαζί να έχουμε καλά αποτελέσματα», πρόσθεσε.
«Θα ήθελα να παρακαλέσω για μία ακόμη φορά να ακούμε τους ειδικούς, λοιμωξιολόγους, επιδημιολόγους, τους γιατρούς μας, τους καθηγητές Πανεπιστημίου, αυτούς οι οποίοι γνωρίζουν το ζήτημα καλύτερα από όλους. Ο ιός αυτός προσομοιάζει στον ιό της γρίπης. Τα πιο πολλά περιστατικά θα είναι ασυμπτωματικά. Θα υπάρχουν περιστατικά τα οποία σε ό,τι έχει να κάνει με τα συμπτώματα θα προσομοιάζουν ακριβώς με τη γρίπη. Όταν και εφόσον αισθάνεται κάποιος ότι έχει τέτοια συμπτώματα πρέπει να μείνει σπίτι του και να συμβουλεύεται τον προσωπικό του γιατρό, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις Περιφέρειες, τα νοσοκομεία αναφοράς», κατέληξε.
Εν τω μεταξύ την προκήρυξη θέσεων γιατρών, νοσηλευτών, στελεχών εργαστηρίων και πληρωμάτων ασθενοφόρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, εξήγγειλε ο ΕΟΔΥ, την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός αποφάσισε την αναστολή και ανάκληση -μέχρι νεωτέρας-, των κανονικών αδειών του υγειονομικού προσωπικού.
Oδηγίες για την πρόληψη της διασποράς σε χώρους Υγείας
Οι αναλυτικές οδηγίες για τον έλεγχο και την πρόληψη διασποράς του ιού σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας, έχουν ως εξής:
Κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή διαχείρισης ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη με τον ιό COVID-19, θα πρέπει να λαμβάνονται οι βασικές προφυλάξεις, καθώς και προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων.
Πρωτίστως όμως οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν το ιστορικό των ασθενών με σχολαστικό τρόπο και σύμφωνα με το παραπεμπτικό που έχουν λάβει. Σε περιπτώσεις ύποπτων περιστατικών, θα πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για περαιτέρω οδηγίες στο τηλέφωνο τηλ. 210-5212000.
Σε ό,τι αφορά στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, δυσκολίας στην αναπνοή και πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους και να παραμένουν στο σπίτι τους. Επίσης δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.
Επιπλεόν, σειρά ερωτήσεων κι απαντήσεων για τον κοροναϊό, συνολικά 19, περιλαμβάνει η ενημερωτική καμπάνια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), σε απόλυτη συνάρτηση με τη βάση πληροφοριών και ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε συνέχεια της ενημέρωσης από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
naftemporiki.gr