Skip to main content

Μητσοτάκης-Μπορίσοφ: Κοινή διακήρυξη για διεύρυνση συνεργασίας σε 11 τομείς

Κοινή Διακήρυξη με την οποία οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας διευρύνονται και ενδυναμώνονται στους τομείς της άμυνας, ασφάλειας, πολιτικής προστασίας, οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, υποδομών, διασυνοριακής συνεργασίας, πολιτισμού, εκπαίδευσης και αθλητισμού υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια του Δ΄ Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, στην Αλεξανδρούπολη, όπου επικεφαλής των αντιπροσωπειών ήταν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Βούλγαρος ομόλογός του, Μπόικο Μπορίσοφ.

Επίσης, υπεγράφη Συμφωνία Σιδηροδρομικής Διασυνοριακής Κυκλοφορίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, ενώ υιοθετήθηκαν Κοινή Δήλωση για τη συμπλήρωση 140 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και Κοινή Δήλωση για την προώθηση της συνεργασίας στο πεδίο του τουρισμού.

Παράλληλα, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της Βουλγαρίας, Invest Bulgaria Agency, που προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών για  επενδυτές στις δύο χώρες, παροχή πληροφοριών για επενδυτικές ευκαιρίες και αμοιβαία ενημέρωση για έρευνα αγοράς και παροχή στατιστικών στοιχείων.

Κατά τις διαβουλεύσεις που είχαν, τόσο κατ’ ιδίαν, όσο και από κοινού με τις αντιπροσωπείες, οι δύο πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν τον στενό συντονισμό και την αλληλοϋποστήριξη που υπάρχει σε πολυμερείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών. Επανέλαβαν δε τη στήριξή τους στην Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τη διάθεσή τους να συνεργαστούν περαιτέρω προς την κατεύθυνση αυτή.

Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η προσήλωση των δύο χωρών στη διατήρηση του διεθνούς συστήματος, βασισμένου σε κανόνες (rules-based order), με όλα τα κράτη να σέβονται τις αρχές της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Μπορίσοφ εξήραν τη σημασία της διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στον Βούλγαρο ομόλογό του την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω ενεργειών οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς και τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας σε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και καλόπιστο διάλογο, στη βάση πάντοτε της διεθνούς νομιμότητας.

Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Δ΄ Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η Ελλάδα διαθέτει, ήδη, ισχυρή επιχειρηματική παρουσία στην Βουλγαρία. Όπως είπε, είναι η 6η επενδυτική δύναμη εκεί, συνεισφέροντας στις εξαιρετικές επιδόσεις της χώρας, τα τελευταία χρόνια. «Αυτή λοιπόν η οικονομική παρουσία της Ελλάδος στην Βουλγαρία μπορεί τώρα να μεγεθυνθεί, καθώς η ελληνική οικονομία επενδύει πια στην εξωστρέφεια. Αλλά και να αντιστοιχηθεί με περισσότερες βουλγαρικές επενδύσεις στη χώρα μας, καθώς τώρα πια η Ελλάδα, μετά από 10 χρόνια  κρίσης, επιστρέφει σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Γι’ αυτό και αποκτά ξεχωριστή σημασία το Μνημόνιο Συνεργασίας και Κατανόησης που υπογράφηκε  σήμερα μεταξύ του Enterprise Greece και του Invest Bulgaria Agency. Θέλω επιχειρηματίες και από τα δύο κράτη να έχουν έγκυρη πληροφόρηση για τις πληροφορίες που παρουσιάζονται και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Στον τομέα του Τουρισμού, τα δεδομένα είναι επίσης πολύ αισιόδοξα: 3,5 εκατομμύρια Βούλγαροι επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα, 1,5 εκατομμύριο Έλληνες ταξίδεψαν στη Βουλγαρία. Είμαστε ο πρώτος ευρωπαϊκός προορισμός των γειτόνων μας. Σας ευχαριστούμε γι’ αυτή την προτίμηση και θέλουμε ολοένα και περισσότεροι Βούλγαροι τουρίστες να επισκέπτονται τη χώρα μας και ειδικά τη βόρεια Ελλάδα, τη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία. Tα περιθώρια προόδου λοιπόν, και εδώ, είναι μεγάλα» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σχετικά με τις μεταφορές, σημείωσε πως στόχος είναι η σύνδεση μέσω Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Μπουργκάς και Βάρνας σιδηροδρομικά με τον Δούναβη. «Τους ίδιους σκοπούς εξυπηρετούν και οι μεγάλοι οδικοί άξονες, κυρίως αυτός που θα ενώσει την Αλεξανδρούπολη με το Ντιμίτροβγκραντ. Γιατί έχουμε τη δυνατότητα εκεί να επενδύσουμε και να δημιουργήσουμε μια νέα οδική υποδομή που θα ανοίξει έναν νέο οδικό άξονα  από τον βορρά στον νότο και από τον νότο στον βορρά. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο χώρες μετατρέπονται σε σημαντικούς κόμβους. Αλλά και ότι θα αποκτήσουν νέα εμπορική υπεραξία όλα τα ελληνικά λιμάνια στο Αιγαίο, συνδεδεμένα πλέον με τον ποτάμιο λιμένα Ρούσε, στον Δούναβη» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και τις παράνομες δραστηριότητες στις θάλασσες της Κύπρου, ο πρωθυπουργός είπε ότι «οξύνουν αχρείαστα την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο χάρτης της πραγματικότητας είναι ένας και ουδείς μπορεί να ξαναζωγραφίζει περιοχές της υδρογείου, σκιτσάροντας ψεύτικες θαλάσσιες ζώνες και σβήνοντας ολόκληρα νησιά. Αυτά έχουν και παρουσία και, προφανώς, κυριαρχικά δικαιώματα.

H Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη οφείλουν, λοιπόν, να αποστείλουν σαφέστερα και αυστηρότερα μηνύματα στην Άγκυρα. Από την πλευρά της, η Ελλάδα θα μείνει σταθερή στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Αλλά και αταλάντευτη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στις Συνθήκες, στους κανόνες καλής γειτονίας» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.