Skip to main content

Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ για τον χρόνο των εκλογών

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Αναποφάσιστος εμφανίζεται ο κ. Τσίπρας, σχετικά με τον χρόνο των εκλογών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χωριστεί στα δύο, με τα στελέχη του Μαξίμου να εισηγούνται εκλογές τον Οκτώβριο, ενώ η Κουμουνδούρου και σειρά κορυφαίων υπουργών τον Μάιο.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, με την εξαίρεση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη που οι πληροφορίες τον θέλουν να να εισηγείται εκλογές τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά  και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος εμφανίζεται να έχει συμμετοχή και λόγο στη διαχείριση των θεμάτων πολιτικής και στρατηγικής της κυβέρνησης, εισηγούνται εκλογές τον Οκτώβριο. Ποντάρουν σε αλλαγή του κλίματος από πρωτοβουλίες υπέρ των αδύναμων στρωμάτων που έρχονται στη Βουλή με τη μορφή νομοθετημάτων το επόμενο διάστημα και την ανακίνηση παλαιών και νέων υποθέσεων σκανδάλων που – όπως αφήνουν να διαρρεύσει – έρχονται στην επικαιρότητα το επόμενο διάστημα. Είναι αυτοί που υποστηρίζουν ενώπιον του κ. Τσίπρα ότι το κλίμα θα αλλάξει για την κυβέρνηση και αυτό θα φανεί από τις ευρωεκλογές. Όπως προβλέπουν και διαβεβαιώνουν για αυτό τον κ. Τσίπρα, η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα είναι μικρή, με διαφορά κατώτερη των τριών ποσοστιαίων μονάδων και τότε «το άγχος θα περάσει στην πλευρά της Ν.Δ.». Επιπλέον, αφήνουν να διαρρεύσουν και διάφορα στοιχεία από «μυστικές δημοσκοπήσεις» που δείχνουν ότι η συσπείρωση του έχει ανέβει στο 55% ενώ ήταν 40%-45%, ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος κινείται περίπου στο 1/3 των ψηφοφόρων (ώστε να καλλιεργούν κλίμα ότι έχει ακόμα περιθώρια και ελπίδες να ανεβάσει τα ποσοστά του ο ΣΥΡΙΖΑ) κλπ.

Από την άλλη πλευρά, μία σειρά στελεχών, όπως ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, κορυφαίοι υπουργοί όπως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έμπειροι κοινοβουλευτικοί όπως ο Νίκος Φίλης και παλαιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Δημήτρης Βίτσας αλλά και στελέχη των 53+, φέρονται να εισηγούνται εκλογές τον Μάιο ταυτόχρονα με αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές, παρά το γεγονός ότι και εκείνοι διαβάζουν τις ίδιες δημοσκοπήσεις με αυτές που έχει στα χέρια του το Μαξίμου, αλλά δεν αποκαλύπτει ή αποκαλύπτει επιλεκτικά.

Είναι τα στελέχη που υπολογίζουν ότι ενδεχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά πάνω από 5%, σε συνδυασμό με την επικράτησή της Ν.Δ. ή και του Κινήματος Αλλαγής στα πολιτικά «κάστρα» των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα βαρύνει περαιτέρω το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, στον δρόμο προς τις εκλογές. Εισηγούνται ταυτόχρονες, τριπλές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει έναν από τους βασικούς του πολιτικούς στόχους που είναι να μην πάρει αυτοδυναμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ..

Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αναποφάσιστος. Βλέπει τη βελόνα των μετρήσεων που πηγαίνουν στο γραφείο του να μην …κουνιέται και τα βασικά μεγέθη των μετρήσεων να μένουν ανεπηρέαστα από τις εξελίξεις, αλλά ακούει και τους στενούς του συνεργάτες να επιμένουν ότι αν δώσει χρόνο στην κυβέρνηση και κάνει τις εκλογές τον Οκτώβριο το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να πετύχει τον Μάιο. Από πολλές πλευρές μεταφέρεται ότι ο κ. Τσίπρας θα αποφασίσει οριστικά μόλις πάρει στα χέρια του τις μετρήσεις του Μαρτίου, καθώς υπάρχουν και εκείνοι που του λένε ότι η δέσμευση για εκλογές τον Οκτώβριο δεν πείθει, το προεκλογικό κλίμα ενισχύεται με κάθε αφορμή και εμφανιζόμενος αναποφάσιστος είναι ένδειξη αδυναμίας.

Η τρίτη προτεραιότητα

Μετά τα θετικά νομοθετήματα και το νέο γύρο σκανδαλολογίας, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις ελπίδες του για άνοδο των ποσοστών του και στην επικράτησή του στο χώρο του λεγόμενου μεσαίου χώρου, έναντι του Κινήματος Αλλαγής. Ο πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ εναντίον Κινήματος Αλλαγής είναι σε πλήρη εξέλιξη. Επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό τις πληροφορίες ότι για να πετύχει ο κ. Τσίπρας τον ρεαλιστικό εκλογικό του στόχο, δηλαδή το 25%  – διότι υπάρχουν σενάρια για μικρότερο, αλλά και μεγαλύτερο ποσοστό – επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταγράφει διείσδυση στα αριστερά του και οι μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ. συνεχίζονται, οφείλει να βρει νέα δεξαμενή ψηφοφόρων προς το κέντρο, σε βάρος του Κινήματος Αλλαγής.

Οι επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Κινήματος Αλλαγής, οι μεταγραφές που έγιναν και η φημολογία ότι έπονται και άλλα στελέχη που θα εγκαταλείψουν το Κίνημα Αλλαγής και το κέντρο για να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ και μαζί του να δώσουν τις εκλογικές μάχες που έρχονται, έχουν προκαλέσει έντονη αμυντική στάση και αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και συναγερμό στις τάξεις των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής. Είναι ενδεικτικό του κλίματος ότι μετά την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να ακυρώσει τη συμμετοχή του σε εκδήλωση που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και με γραπτή του δήλωση να ακυρώσει τα σενάρια που τον ήθελαν να βρίσκεται σε συνεννόηση με το κ. Τσίπρα και ο Κ. Λαλιώτης, με αφορμή ένα παραπολιτικό σχόλιο στην εφημερίδα «Το Βήμα» με γραπτή του δήλωση διέψευσε κατηγορηματικά φήμες και πληροοφρίες που μεταφέρονταν κυρίως από το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι βλέπει θετικά και κινείται για τη σύγκλιση του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπροσθέτως, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η ηγέτιδα δύναμη του λεγόμενου μεσαίου χώρου, συναντά αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας απέρριψε το αίτημα των 53+ να γίνει έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για τα ανοίγματα στην Κεντροαριστερά και τις αμφιλεγόμενες μεταγραφές τύπου Μωραΐτη και Τόλκα, το θέμα όμως θα συζητηθεί εκτενώς στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο που έρχεται.