Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Καταλύτης και γέφυρα του ευρωαραβικού διαλόγου η Ελλάδα

«Η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά να αποτελεί καταλύτη και γέφυρα του ευρωαραβικού διαλόγου» τόνισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε παρέμβασή του, το βράδυ της Κυριακής, στην πρώτη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αραβικού Συνδέσμου, στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Κι αυτό, όπως εξήγησε, καθώς η Ελλάδα είναι «χώρα με ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τον Αραβικό Κόσμο, και με μια ιδιαίτερη σχέση με τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία», «χώρα που – μαζί με την Κύπρο – βρίσκεται στο τρίγωνο Βόρειας Αφρικής-Ευρώπης-Μέσης Ανατολής κι έχει βιώσει τις συνέπειες των κρίσεων στην ασφάλεια και στη μετανάστευση, αλλά έχει διαπιστώσει και τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για τις μεταφορές, την οικονομία, τον τουρισμό και την αλλαγή του ενεργειακού χάρτη της περιοχής».

Παράλληλα, κατά τον κ. Τσίπρα, ή Ελλάδα είναι και χώρα «με δεκάδες χιλιάδες άραβες πολίτες και κατοίκους, με έναν λαό που δεν δίστασε να στηρίξει τους πρόσφυγες που κατέφθασαν το 2015-2016, ως χώρα με σταθερές θέσεις υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας, που έχει αναβαθμίσει τις σχέσεις της διμερώς και τριμερώς, μαζί με την Κύπρο, με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και το Λίβανο, και διμερώς με μια εξαιρετικά σημαντική χώρα για την περιοχή-τα ΗΑΕ».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη Σύνοδο Ασφαλείας της Ρόδου και τη Διάσκεψη για τον πλουραλισμό και τη θρησκευτική ανοχή που έχει διοργανώσει η Ελλάδα, αλλά και στη στήριξη στις σημαντικές, όπως υπογράμμισε, ετήσιες Ευρω-Αραβικές Διασκέψεις στην Αθήνα.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την κρίσιμη χρονική στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, κατά την οποία πραγματοποιείται αυτή η πρώτη σύνοδος ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου, σημειώνοντας πως «θα έπρεπε να μας προβληματίζει το γεγονός ότι μόλις τώρα, το 2019, πραγματοποιείται για πρώτη φορά», δεδομένων ειδικά «των τραγικών εξελίξεων που έχουν επηρεάσει πρώτα από όλους τον Αραβικό κόσμο και την Ευρώπη κι έχουν επηρεαστεί».

Ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα «τον παρατεταμένο πόλεμο στο Ιράκ, τους πολέμους στη Συρία και στη Λιβύη, τη μη λύση του Παλαιστινιακού και την επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα, την ενίσχυση της διεθνούς τρομοκρατίας και τη μεγαλύτερη μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη διεύρυνσης της ευρωαραβικής συνεργασίας, επισημαίνοντας πως «οι σχέσεις μας οφείλουν να είναι πολύ-επίπεδες και εδραζόμενες σε διττή προσέγγιση». Τόνισε «αφενός τη διεύρυνση του διαλόγου για την αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων ασφάλειας, όπως η Συρία, η Λιβύη, το Μεσανατολικό, η Υεμένη, η τρομοκρατία και οι δυνάμεις που την υποστηρίζουν. Και ειδικότερα για την αντιμετώπιση των τραγικών ανθρωπιστικών συνεπειών τους, αλλά και άλλων φαινομένων όπως η ακύρωση της θρησκευτικής ανοχής και η εκδίωξη χριστιανικών πληθυσμών. Αφετέρου την προώθηση θετικής ατζέντας συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, της κοινωνίας των πολιτών».

Σε ό,τι αφορά στην προσφυγική κρίση που κλόνισε αρχικά την ανατολική Μεσόγειο και επεκτάθηκε γρήγορα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «είναι ένα σημαντικό παράδειγμα για την κατανόηση της σημασίας της συνεργασίας αυτής» και «η απάντησή μας πρέπει να επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης, όπως οι συγκρούσεις και η φτώχεια».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον καταλυτικό ρόλο των αραβικών χωρών. «Ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Αίγυπτος φιλοξενούν εκατομμύρια εκτοπισμένους πρόσφυγες, συμβάλλοντας καθοριστικά στον έλεγχο των ροών προς την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, οι πιέσεις αυξάνονται στο Μαρόκο, ενώ η Λιβύη κάνει προσπάθειες για σταθεροποίηση. Eξ ου και οι χώρες αυτές πρέπει να στηριχθούν ουσιαστικά από την Ευρώπη» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός, τόνισε, επίσης τη σημασία της Αιγύπτου ως «χώρας κλειδί για την Αφρική και τον Αραβικό κόσμο, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης και φιλοξενεί τη Σύνοδο, αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά τον κεντρικό ρόλο της για τον διάλογο και τη συνεργασία ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών».

Υπογράμμισε, δε, τη συμβολή της Αιγύπτου «στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κατάστασης ασφαλείας στη γειτονική μας Λιβύη και την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας, καθώς και τον ενεργό της ρόλο, μαζί με άλλες δυνάμεις, όπως η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία, στην Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή».

Σε ό,τι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «είναι ίσως η διαχρονικότερη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού: Η επίτευξη βιώσιμης λύσης δύο κρατών και ειρηνικής και ασφαλούς συνύπαρξης Ισραηλινού και Παλαιστινιακού λαού, μέσω της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, επί τη βάσει των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτός παραμένει ο στόχος μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη η σημερινή, πρώτη σύνοδος κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις μας και μια νέα στρατηγική για τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τη συνεργασία στη Μεσόγειο, «που μας ενώνει εδώ και χιλιετηρίδες».

Όπως είπε, «αυτό είναι σήμερα πιο κρίσιμο από ποτέ, όχι μόνο για την ευρωπαϊκή και περιφερειακή, αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια. Η σύνοδος ΕΕ Αραβικού Συνδέσμου είναι το πρώτο θετικό πρώτο βήμα, που πρέπει να έχει και συνέχεια».

Πηγή: ΑΜΠΕ