Skip to main content

Τα σωματεία εργαζομένων τίμησαν την εργατική Πρωτομαγιά – Άνοιξαν οι δρόμοι στο κέντρο

Με συγκεντρώσεις και πορείες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά και διαδήλωσαν για τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης. Στην κυκλοφορία δόθηκαν οι δρόμοι που παρέμεναν κλειστοί λόγω των κινητοποιήσεων.

Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Σύνταγμα ενώ ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και συνδικάτα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος. Κατόπιν πραγματοποίησαν πορεία στην πλατεία Συντάγματος χωρίς να δημιουργηθούν εντάσεις.

Συγκεκτριμένα, με σύνθημα τέσσερις λέξεις, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ειρήνη και Ισότητα, πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα των διοργανωτών. Τα αιτήματα για σταθερή εργασία για όλους και όλες, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και αύξηση του βασικού μισθού ακόμα περισσότερο, κυριαρχούσαν από τα μεγάφωνα.

Παρών στην εκδήλωση ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης, ο οποίος δήλωσε: «Φέτος συμπληρώνονται 136 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, όταν ζητούσαν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Σήμερα όλη η κοινωνία βιώνει ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας. Το αίτημα της σημερινής συγκέντρωσης είναι ενιαίο για όλες τις οικογένειες, για όλα τα σπίτια. Θέλουμε αυξήσεις στους μισθούς τώρα, μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, μειώσεις στα καύσιμα, μειώσεις στο ΦΠΑ τρόφιμα για να μπορέσουν να ζουν οι ελληνικές οικογένειες. Σήμερα τους στερούν δικαιώματα που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι πριν από 136 χρόνια αγώνων και θυσιών, όπως το οκτάωρο, οι συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμά μας στην απεργία. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο 12 χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν έχουν δει καμία αύξηση στους μισθούς τους αλλά εξαιρούνται ακόμα και από τα ελάχιστα που δίνονται, όπως η εισφορά αλληλεγγύης και ο κατώτερος μισθός. Ένας εκπαιδευτικός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που προσλαμβάνεται σήμερα αμείβεται με 680 ευρώ. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει μέτρα και η σημερινή συγκέντρωση είναι μέρος των αγώνων που θα συνεχίσουμε να έχουμε στο μέλλον για τα δικαιώματά μας».

Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, γραμματέας οικονομικού της ΓΣΕΕ, ανέφερε από την πλευρά του: «Τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά. Ημέρα μνήμης για τους αγώνες που έγιναν, αλλά και αφετηρία για νέους. Σήμερα που ο πόλεμος, η ακρίβεια, η ανέχεια, η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων έχουν δημιουργήσει μια ζοφερή πραγματικότητα, τα συνδικάτα οφείλουν με υπευθυνότητα και αγωνιστικότητα να διεκδικήσουν την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και αυξήσεις μέσα από συλλογικές συμβάσεις. Κυρίως να συμβάλλουν σε ένα κίνημα για ειρήνη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη».

Με το σύνθημα «Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική» και με σημαίες υψωμένες έπεσε η αυλαία της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Οι διαδηλωτές έστειλαν μήνυμα αντίστασης και εργατικής-λαϊκής πάλης «ενάντια στην ακρίβεια, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή», ενώ με την ολοκλήρωση της απεργιακής συγκέντρωσης, δόθηκε το σύνθημα «Τώρα όλοι στο λιμάνι δίπλα στους εργαζόμενους της COSCO».

«Η μοναδικά σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι ο δρόμος της ταξικής πάλης» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση. «Αυτή κινεί τον τροχό της Ιστορίας μπροστά ως την πλήρη απελευθέρωση της εργατικής τάξης με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Καλό μήνα, καλή Πρωτομαγιά» πρόσθεσε.

Συγκεντρώσεις και πορείες και στη Θεσσαλονίκη

«Τιμούμε τους αγώνες των εργαζομένων, όσων πάλεψαν για έχουμε εμείς δικαιώματα» ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανιδης, στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε έξω από το ΕΚΘ και πρόσθεσε: «Τα αιτήματα για ειρήνη, ισότητα, δημοκρατία, δικαιοσύνη είναι και σήμερα επίκαιρα». Ο πρόεδρος του ΕΚΘ πρόσθεσε, μεταξύ αλλων, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και «ήρθε καθυστερημένα και δεν επαρκεί για να καλύψει την ακρίβεια, λόγω της ενεργειακής κρίσης».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Εργάτη. Στη συγκέντρωση μπροστά στο ΕΚΘ συμμετείχε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος δήλωσε ότι και μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας η δημοτική αρχή – όπως επίσης είναι και χρέος της πολιτειας – θα κάνει ότι είναι δυνατόν να σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους και τους πολίτες.

Στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση συμμετείχαν σωματεία εργαζομένων, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και η νεολαία του, μέλη πολιτικών κινήσεων και πολίτες. Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Νοτοπουλου, Δ. Αυγερη, Σ. Φαμελλος και Κ. Μαλαμα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλιδης, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων, κ.α. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης από το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του, με κατάληξη το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου.

Σε άλλη συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τίμησαν τους αγωνιστές της εργατικής τάξης και ανέδειξαν τα αιτήματα της, καταγγέλλοντας την ακρίβεια και τον πόλεμο και ζητώντας καλύτερους μισθούς και συντάξεις, υγιεινή και ασφαλεια στην εργασία, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. 

Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησαν στην Καμάρα συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, κόμματα και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, κινήσεις και συλλογικότητες, οι οποίοι και έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, καταλήγοντας στο Μνημείο του Εργάτη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ