Skip to main content

Καταρτίζεται η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις

«Η κυβέρνηση είναι σε πλήρη συνεννόηση με τους εταίρους της και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα καταρτιστεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και τη Δευτέρα θα σταλεί».

Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, ενώ είναι σε εξέλιξη το Κυβερνητικό Συμβούλιο, όπου συζητήθηκε η απόφαση στο Eurogroup και συγκροτείται ο κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι εταίροι.

Νωρίτερα, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται για κάτι πολύπλοκο, αλλά μια εύκολη διαδικασία.

Eρωτηθείς μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές είτε από την πλευρά τη δικιά μας ειτε από την πλευρά των εταίρων, απάντησε αρνητικά.

Σημείωσε επίσης ότι η σύνταξη της λίστας θα ολοκληρωθεί αύριο και θα σταλεί, τονίζοντας ότι «είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα πάρουμε το “ναι” από τους θεσμούς».

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσαν διεξοδικά το κυβερνητικό συμβούλιο σε σχέση με τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup.

Σημείωσαν ακόμη ότι οι υπουργοί στις τοποθετήσεις τους επικρότησαν το σημαντικό βήμα που έγινε με τη χθεσινή απόφαση, όπου για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται και κερδίζει σημαντικά οφέλη.

Το κυβερνητικό συμβούλιο ασχολήθηκε εκτενώς και με το ζήτημα του σχεδίου μεταρρυθμίσεων που θα κατατεθεί προς το Eurogroup από την κυβέρνηση.

«Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα, πιστοί στη λαϊκή εντολή. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση για να ανακτήσει ο ελληνικός λαός την αξιοπρέπειά του» κατέληξαν.

«Οι Έλληνες τώρα πρέπει να κάνουν τι δουλειά τους» 

Το γερμανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει κατά πάσα πιθανότατα την επέκταση της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα για τέσσερις μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα παρουσιάσει τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε, φέρεται να δήλωσε νωρίτερα στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

«Οι Έλληνες τώρα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους» είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο γερμανικό κοινοβούλιο Φόλκερ Κάουντερ σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί αύριο Κυριακή στην εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ. «Κατόπιν, η παράταση του προγράμματος βοήθειας μπορεί να εγκριθεί» από τη γερμανική Βουλή» πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα κατάλαβε επιτέλους ότι δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια απέναντι στην πραγματικότητα» τόνισε ο Κάουντερ.

Με επιφύλαξη δέχτηκαν τη συμφωνία και άλλοι Γερμανοί συντηρητικοί βουλευτές, επιμένοντας ότι ακόμη υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.

«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αλλά ακόμη δεν φτάσαμε στον τερματισμό» είπε ο Ραλφ Μπρίνκχαους, ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών.

Το αν το κοινοβούλιο θα εγκρίνει την τετράμηνη παράταση εξαρτάται από τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων της Αθήνας, σημείωσε.

«Η Ελλάδα έχασε ένα μέρος της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων της τους τελευταίους μήνες. Η παράταση του προγράμματος για τέσσερις μήνες θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση αυτής της εμπιστοσύνης» κατέληξε.

Καλή λύση για την Ευρώπη και την Ελλάδα αλλά και εξίσου καλό συμβιβασμό για την Αθήνα και την Ευρωζώνη, με τον κίνδυνο ενός «Grexit» να έχει απομακρυνθεί, χαρακτήρισε τη συμφωνία στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, σε δηλώσεις του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον κ. Σέλινγκ, η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας κατάλογο δεσμευτικών προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, που θα εξεταστούν, και την Τρίτη, έπειτα από τηλεδιάσκεψη αναμένεται το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως», ενώ αν οι θεσμοί δεν καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα, λέγοντας δηλαδή «όχι» στον κατάλογο αυτό, τότε θα υπάρξει άμεση σύγκληση του Eurogroup, αλλά ο ίδιος δεν πιστεύει πως θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Όπως ανέφερε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, σκοπός της παράτασης δεν είναι μια άνευ τέλους επέκταση του προγράμματος, αλλά να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος και οι Ελληνες να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν προτάσεις, οι οποίες, εφ όσον γίνουν δεκτές από τους θεσμούς μπορούν να ενσωματωθούν στο νέο πρόγραμμα.

Πρόσθεσε πως υπήρξε πάντα αυτή η σκέψη, πόσο ευέλικτο είναι το πρόγραμμα, και ήδη την περασμένη Τετάρτη «είχαμε φθάσει σχεδόν ακριβώς εδώ που βρισκόμαστε τώρα», τότε όμως υπήρχε ακόμη άρνηση, αλλά τώρα ήλθε η συγκατάθεση του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και έγινε μια πολύ μακρά τηλεδιάσκεψη με την ελληνική κυβέρνηση για να διαμορφωθεί η δήλωση, όπως έχει τώρα.

Εκτίμησε ακόμη πως το πρωί της Τρίτης στην τηλεδιάσκεψη θα μπορέσουν να αποσαφηνιστούν όλα τα ζητήματα και να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters