Skip to main content

Στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Συνδέσμου Αραβικών Κρατών ο Αλ. Τσίπρας

Στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου θα ταξιδέψει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) – Συνδέσμου Αραβικών Κρατών (ΣΑΚ), που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Φεβρουαρίου.

Στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – ΣΑΚ θα συναντηθούν για πρώτη φορά αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των δυο πλευρών, υπό την κοινή προεδρία του Ντόναλντ Τουσκ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ΕΕ και του Φατάχ αλ Σίσι, προέδρου της Αιγύπτου Abdel Fattah al-Sisi.

Την Ε.Ε. θα εκπροσωπήσει μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι ηγέτες των δύο πλευρών θα επιδιώξουν να ενισχύσουν τους δεσμούς Αραβικού Κόσμου και Ευρώπης. Θα εξετάσουν επίσης ευρύ φάσμα θεμάτων και κοινών προβλημάτων, όπως η πολυμέρεια, το εμπόριο και οι επενδύσεις, η μετανάστευση, η ασφάλεια και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Της Α’ Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – ΣΑΚ προηγήθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δυο πλευρών στις 4 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όπου προετοιμάστηκε και η Σύνοδος. Εκεί οι ΥΠΕΞ ασχολήθηκαν με τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει τόσο η Ευρώπη όσο και ο αραβικός κόσμος, όπως η μετανάστευση, η τρομοκρατία και η κλιματική αλλαγή.

Εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να εμβαθύνουν την ευρω-αραβική εταιρική σχέση για την οικοδόμηση της ειρήνης και της σταθερότητας, την εγγύηση της ασφάλειας, την προαγωγή της οικονομικής, κοινωνικής και τεχνολογικής ανάπτυξης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. και του ΣΑΚ ασχολήθηκαν με τις περιφερειακές συγκρούσεις. Συζήτησαν επίσης θέματα σχετικά με την πολυμερή προσέγγιση και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών που αποτελείται από 22 κράτη της Βόρειας Αφρικής και της Εγγύς Ανατολής μετά την αποβολή της Συρίας το 2011, ιδρύθηκε το 1945. Στόχος και σκοπός του ΣΑΚ όπως αναφέρετε στην Ιδρυτική Συμφωνία είναι: «Τα συμβαλλόμενα κράτη συμφωνούν να συσφίξουν τις σχέσεις και τους παντοειδείς δεσμούς τους και να τους σταθεροποιήσουν με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό της ανεξαρτησίας και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων και τον συντονισμό των προσπαθειών για το καλό όλου του αραβικού κόσμου».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΙΒΝΑ