Skip to main content

Κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου- Πιο κοντά στο καθολικό lockdown η Αττική

Πιο κοντά στο καθολικό lockdown βρίσκεται η Αττική καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Αττική έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία τις τελευταίες μέρες στους ειδικούς. Στο λεκανοπέδιο εντοπίζεται η πλειοψηφία των ημερήσιων κρουσμάτων, πράγμα που παράλληλα δημιουργεί πίεση στα νοσοκομεία.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η ανάλυση του ιιού φορτίου, στα λύματα της Αττικής Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας, του τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, «η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου. Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%».

Την αυστηροποίηση των μέτρων εξήγγειλε νωρίς το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος γνωστοποίησε πως θα εισηγηθεί την επιβολή καθολικού lockdown στην Αττική εφόσον και σήμερα δεν είναι καλά τα επιδημιολογικά δεδομένα στον μεγαλύτερο νομό της χώρας.

Ένα lockdown τύπου Μαρτίου «θα μπορουσε να μαζέψει την κατάσταση»

«Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτα λιγότερο από αυτό που προστάζει η ανάγκη. Άρα λοιπόν η δική μου, εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως, αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, -θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ-, και η εισήγησή μου αν θέλετε στην Επιτροπή θα είναι, ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου, που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση», είπε ο κ. Κικίλιας.  

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως συγκαλείται σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο επίσημο σχόλιο για το θέμα αυτό από το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, ότι ήταν μία πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι και στην θυελλώδη σύσκεψη της Επιτροπής την Παρασκευή, από μερίδα λοιμωξιολόγων. 

Θετικός στην επιβολή ενός γενικού lockdown εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν κάνουμε τώρα lockdown, θα καταφέρουμε να ακούσουμε τις καμπάνες το Πάσχα».

«Αν είναι να κάνουμε lockdown, έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Κικίλιας. Το κάνεις τώρα, τώρα που ακόμη δεν έχει γίνει η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών πολύ μεγάλη», τόνισε από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Σύμμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, το lockdown θα μπορούσε να διαρκέσει από δύο έως τρεις εβδομάδες, κάτι που βρίσκει σύμφωνο τον κ. Εξαδάκτυλο, ο οποίος υποστήριξε ότι ιδανικά το lockdown θα πρέπει να διαρκέσει 2-4 βδομάδες.

 Το ενδεχόμενο για λήψη πρόσθετων μέτρων είχε αφήσει ανοιχτό χθες και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. «Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική», δήλωσε στον ΣΚΑΪ. . «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία», εξήγησε. 

Πώς θα γίνε το lockdown;

Μιλώντας στον ραδιόφωνο Real, στον απόηχο των εξελίξεων, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, τόνισε πως δεν θα μπει «κόφτης» στα SMS όσον αφορά τις μετακινήσεις.

Μιλώντας επίσης στο ραδιόφωνο Θέμα, ο  κ. Σταμπουλίδης, διευκρίνισε ότι  θα λειτουργήσουν κανονικά τα delivery, take away αλλά και οι λαϊκές αγορές σε περίπτωση lockdown στην Αττική. «Όπως και στα πρότυπα του Μαρτίου, θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ, ηλεκτρονικά καταστήματα και με προϋποθέσεις τα καταστήματα οπτικών/βαρηκοΐας», δήλωσε.

Αυτές είναι τυποποιημένες αποφάσεις, είπε ο κ. Σταμπουλίδης υπογραμμίζοντας ότι παράλληλα με την δημόσια υγεία πρέπει να διαφυλαχθεί και η οικονομία. Τόνισε ωστόσο ότι, το click away είναι ένα μέτρο που δεν έχει στην πραγματικότητα βοηθήσει τις επιχειρήσεις αφού από τις 10 αδυνατούν να λειτουργήσουν οι 8, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει ο εμβολιασμός.

«Κομπιάζει» ο Αδ. Γεωργιάδης

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Κικίλια, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι κατά τη δική του γνώμη ο κόσμος της αγοράς έχει τηρήσει απαρέγκλιτα τα μέτρα και το click away δεν έχει επιβαρύνει την κίνηση. 

«Η διαφορά τύπου Μαρτίου με σήμερα είναι κλειστά σχολεία και όχι click away στην αγορά, δεν βλέπω κάποια άλλη διαφορά. Αν αυτό εισηγηθεί ο υπουργός (Κικίλιας), τι να σας πω. Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε άλλες ανησυχίες, ο κάθε ένας όμως βλέπει τον τομέα της ευθύνης του δεν το λέω κριτικά, λογικό είναι», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Αν ο υπουργός της Υγείας που είναι ο υπεύθυνος, κάνει μια τέτοια εισήγηση προφανώς θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη για την κυβέρνηση», πρόσθεσε. 

naftemporiki.gr