Skip to main content

Τουσκ: Συμφωνία Ε.Ε. – Βρετανίας

Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεγάλη Βρετανία κατέληξαν σε συμφωνία, ανέφεραν λίγο μετά τις 23.00 σε μήνυμάτα τους στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και ορισμένοι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. Για «ομόφωνη στήριξη» έκανε λόγο ο κ. Τουσκ. Από την πλευρά τους, βρετανικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι το προσχέδιο πάνω στο οποίο συζήτησαν οι ηγέτες της Ε.Ε. «έχει τα φόντα να οδηγηθεί σε συμφωνία».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα ενημερώσει το Σάββατο το υπουργικό συμβούλιο της χώρας του.

«Στείλαμε έξω το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε μέρος των συμφερόντων μας για το κοινό καλό», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ε.Ε. χρειάζεται τη Μ. Βρετανία και η Μ. Βρετανία την Ε.Ε.. Η τελική απόφαση είναι στα χέρια του βρετανικού λαού».

«Οι μήνες σκληρής δουλειάς απέδωσαν, είμαι χαρούμενος. Δίκαιο για το Ηνωμένο Βασίλειο, δίκαιο και για τα υπόλοιπα κράτη μέλη», ανέφερε σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως επισήμανε ακόμη, η συμφωνία ανταποκρίνεται σε όλες τις ανησυχίες της Μ. Βρετανίας και παράλληλα σέβεται τις βασικές αρχές της Ε.Ε.. «Όλοι έδειξαν καλή θέληση και ελαστικότητα», τόνισε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρωζώνη όσο και ένα ισχυρό Σίτι του Λονδίνου».

Τη συμφωνία πάνω στο προσχέδιο για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. αποκάλυψε πρώτη με μήνυμά της στο Twitter η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. «Η συμφωνία για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. επετεύχθη. Τελείωσε το δράμα», έγραψε ση πρόεδρος της Λιθουανίας.

Για αξιοπρεπή συμβιβασμό προκειμένου να μείνει στην Ε.Ε. η Βρετανία έκανε λόγο από την πλευρά του ο Τσέχος Πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σόμποτκα. Λίγο νωρίτερα, είχε αποκαλύψει ότι το προσχέδιο της συμφωνίας βρισκόταν στην τελική ευθεία.

«Μια τελική συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιβεβαίωσε ότι τελικώς οδεύουμε προς το προσχέδιο μιας συμφωνίας», έγραψε ο κ. Σόμποτκα στο Twitter.

Κάμερον: Αρκετή η συμφωνία για να προτείνω παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Την πεποίθηση πως η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. είναι αρκετή για να προτείνει την παραμονή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Όπως ανέφερε ο κ. Κάμερον, η χώρα του πρέπει να ανταποκριθεί και στις ανησυχίες του βρετανικού λαού, ενώ υπογράμμισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποτελέσει ποτέ τμήμα ενός ευρωπαϊκού «υπερκράτους».

«Σήμερα απαντήθηκαν τα τέσσερα ερωτήματα που θέτει ο βρετανικός λαός» ανέφερε και σημείωσε ότι πρώτο του μέλημα ήταν να προστατευθεί η Βρετανία. Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα κράτη μέλη της Ε.Ε. για την ομόφωνη απόφαση.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον εξήγησε ότι εξασφάλισε μια συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την οποία παραχωρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο «ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως δήλωσε ο κ. Κάμερον, η Ε.Ε. δεσμεύτηκε ότι όλα τα νομίσματα θα τυγχάνουν του ίδιου σεβασμού, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα φροντίσει ώστε οι Βρετανοί επιχειρηματίες να μην αντιμετωπίσουν εμπόδια επειδή η χώρα βρίσκεται εκτός Ευρωζώνης. Ξεκαθάρισε εξάλλου ότι την οριστική απόφαση θα τη λάβουν οι Βρετανοί πολίτες, μέσω του δημοψηφίσματος.

Ο κ. Κάμερον είπε ακόμη πως η κυβέρνησή του θα κάνει κι άλλες προτάσεις ώστε η χώρα του να πάρει πίσω κι μέρος της εθνικής της κυριαρχίας που έχει εκχωρήσει στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα θα κάνει μια δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων και μια ανακοίνωση για την ημερομηνία του δημοψηφίσματος πολύ σύντομα.

Βάλλοντας εναντίον όσων τάσσονται υπέρ της εξόδου της χώρας του από την Ε.Ε., ο ηγέτης των Τόρις σημείωσε πως οι Βρετανοί πρέπει να είναι καχύποπτοι έναντι όσων λένε πως το Brexit ισοδυναμεί με τη «Γη της Επαγγελίας». «Δεν αγαπάω τις Βρυξέλλες, αγαπάω τη Βρετανία» υπογράμμισε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Μέρκελ: Ο Κάμερον μπορεί πια να υποστηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

«Δώσαμε στον Κάμερον ένα πακέτο με το οποίο μπορεί να υποστηρίξει την παραμονή της χώρας του στην Ε.Ε.», ανέφερε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στον πρωθυπουργό της Βρετανίας και τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής.

«Συμφωνούμε να ισχύουν για όλους οι ίδιοι κανόνες είτε είναι εντός, είτε εκτός Ευρωζώνης» σημείωσε η κ. Μέρκελ και στάθηκε στην ομόφωνη απόφαση η οποία ελήφθη από τα 28 κράτη – μέλη της Ε.Ε., προκειμένου να αποφευχθεί το Brexit.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Βρετανίας – Ε.Ε.

Ορισμένες από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνει στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters.

Ειδικότερα, σε αναθεωρημένα άρθρα της Συνθήκης της Ε.Ε. πρόκειται να συμπεριληφθούν μια ειδική εξαίρεση της Βρετανίας από τη διαδικασία της «ολοκλήρωσης», καθώς και η «δίκαιη αντιμετώπιση» των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διευθετήσεων ανάμεσα στην Ευρωζώνη και τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. που δεν ανήκουν στην οικονομική και νομισματική ένωση.

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα των εργαζομένων, η Βρετανία θα αποκτήσει το δικαίωμα να αρνείται την καταβολή διαφόρων επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε. για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους στην επικράτειά της. Παράλληλα, θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εφαρμόζει αυτό το μέτρο για τουλάχιστον επτά χρόνια από την ημερομηνία της εφαρμογής του.

Επιπλέον, ένα πανευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής που αφορά την καταβολή επιδομάτων παιδιού ή παιδιών που ζουν σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. τίθεται σε εφαρμογή για τους μετανάστες σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος άμεσα από 1ης Ιανουαρίου 2020. Βάσει του συστήματος αυτού, οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν τα επίπεδα των επιδομάτων που καταβάλλονται.

Εξάλλου, το κείμενο της συμφωνίας τονίζει την ανάγκη να εφαρμόζονται «ισότιμοι όροι ανταγωνισμού» σε ότι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον χρηματοπιστωτικό τομέα.