Skip to main content

Συνεχείς διαβουλεύσεις και τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ

Μια βασική διαπραγματευτική τακτική, να φέρνεις πάντα την μπάλα στο γήπεδο του αντιπάλου σου, ακολουθεί η κυβέρνηση και αυτό έκανε και μάλιστα δύο φορές σήμερα, ενώ παράλληλα βάζει στο στόχαστρό της τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αρχικώς, μετά το τελεσίγραφο εταίρων και δανειστών να ζητήσει παράσταση του τρέχοντος προγράμματος, απέστειλε το πρωί το αίτημά της για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, ενώ λίγη ώρα μετά την πρώτη άρνηση, διά του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, της Γερμανίας, κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης επανέφεραν τη διαπραγμάτευση στην πλευρά του «αντιπάλου» επισημαίνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε επιστολή προς το Eurogroup ζητώντας εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι».

Στο μεσοδιάστημα, συνέχισε τη διαβούλευση με εταίρους και δανειστές και εντός αυτού του πλαισίου εντάσσεται και η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ, η οποία διήρκεσε πάνω από μισή ώρα κατά τη διάρκεια της οποίας «έλαβε χώρα μια εποικοδομητική συνομιλία».

Τι λένε όμως τα κυβερνητικά στελέχη για τη συνέχεια; Επισημαίνουν ότι «δεν αποφασίζει το Βερολίνο αλλά οι Βρυξέλλες». Ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται στο σημερινό Euro Working Group και ότι το αυριανό έκτακτο Eurogroup είναι αρμόδιο να τοποθετηθεί επί του ελληνικού αιτήματος.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι η γερμανική και μάλιστα άμεση, άρνηση στο ελληνικό αίτημα οφείλεται στη θέληση του Βερολίνου να αποσπάσει ό,τι μπορεί περισσότερο από την Αθήνα.

Επίσης λένε ότι η διαπραγμάτευση «έχει ακόμη πολύ δρόμο», ότι «ουδείς θα πρέπει να προεξοφλεί την αποτυχία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους δανειστές» και ότι η γερμανική κυβέρνηση «έχει ήδη μπει στη διαπραγμάτευση και προσπαθεί να προκαταλάβει αποφάσεις του Eurogroup, πιέζοντας τους εταίρους», επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση «δεν δέχεται τελεσίγραφα – ούτε και δίνει».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κύκλοι του Μαξίμου σημείωναν, αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ πως «απέναντι στον ελληνικό λαό βρίσκεται μέρος της γερμανικής κυβέρνησης, με ευθύνη του κ. Σόιμπλε», ενώ στηλιτεύουν και την παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο σημερινό Euro Working Group, όπου χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση «Δούρειο Ίππο» στην Ευρώπη, σημειώνοντας με νόημα ότι «κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως ‘‘Δούρειο Ίππο’’ όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη».

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μετά τη συνάντησή του  με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει «νωπή λαϊκή εντολή που λέει τέλος στα μνημόνια, τέλος στη λιτότητα» και «δεν θα κάνει κάτι που παραβιάζει τη λαϊκή εντολή».

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποστείλει μία συγκεκριμένη πρόταση, απέναντι στην οποία δεν έχουμε ακούσει κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο», είπε ο κ. Δραγασάκης, προσθέτοντας ότι πιστεύει «πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει αύριο, στο πλαίσιο του Eurogroup, μια αμοιβαία επωφελής μεταβατική συμφωνία». Ωστόσο δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι υπάρχουν δυνάμεις που επιθυμούν την Ελλάδα γονατισμένη για να επιβάλλουν τη θέλησή τους, ενώ, όχι άνευ νοήματος, σημείωσε πως είναι «αξιοθαύμαστη η ψυχραιμία των καταθετών». 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ