Skip to main content

Εισαγγελική παρέμβαση για τα επεισόδια στο Ωραιόκαστρο

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρου Τσόγκα προκάλεσαν τα επεισόδια που σημειώθηκαν τη Δευτέρα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, με αφορμή τη φοίτηση προσφυγόπουλων στην εκεί Δομή Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ).

Με έγγραφη παραγγελία του προς την Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Εμμανουέλα Κετσιατζή, ο κ. Τσόγκας ζητεί να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για όσους «πρωταγωνιστούν» σε αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις, που συνδέονται με τον αντιρατσιστικό νόμο.

Ζητεί επίσης να διενεργηθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα γεγονότα που έλαβαν ήδη χώρα στο συγκεκριμένο δημοτικό σχολείο και αφορούν αδικήματα όπως παράνομη βία και σωματικές βλάβες, απλές και επικίνδυνες.

Στο πλαίσιο αυτό ζητείται να εντοπιστούν οι δράστες των παραπάνω πράξεων, με την αξιοποίηση του σχετικού αποδεικτικού υλικού, στο οποίο περιλαμβάνονται πλάνα τηλεοπτικών συνεργείων, μαρτυρικές καταθέσεις κ.ά.

Της εισαγγελικής παρέμβασης προηγήθηκε ενημέρωση από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, ενώ η παραγγελία διαβιβάστηκε στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης.

Κανονικά σήμερα η προσέλευση των προσφυγόπουλων

Σήμερα πάντως, η Αστυνομία κράτησε σε απόσταση την ολιγομελή ομάδα της «Πατριωτικής Ενωσης Ελλήνων πολιτών Ωραιοκάστρου» που επιχείρησε και πάλι, όπως τη Δευτέρα και την Παρασκευή, να εμποδίσει την προσέλευση των εννέα προσφυγόπουλων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου.

Ο χώρος γύρω από το σχολείο αποκλείστηκε από αστυνομικές κλούβες και ισχυρή αστυνομική δύναμη εμπόδισε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν. Τα προσφυγόπουλα σήμερα προσήλθαν κανονικά, μπήκαν από την μπροστινή πόρτα και παρακολούθησαν τα μαθήματά τους χωρίς προβλήματα.

«Τα προσφυγόπουλα μπήκαν κανονικά από την είσοδο και όχι από την πίσω πόρτα σαν τους κλέφτες, όπως έγινε χθες λόγω της κατάστασης» είπε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης. Προανήγγειλε μάλιστα ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν, τουλάχιστον γι΄αυτή την εβδομάδα και ίσως και την επόμενη, κάτι που θα εξαρτηθεί από το αν θα συνεχιστούν οι διαμαρτυρίες.

Αναφερόμενος μάλιστα στην πρόθεση του Συλλόγου Γονέων να καταγγείλει το υπουργείο Παιδείας για την επιλογή του συγκεκριμένου σχολείου για τα μαθήματα των προσφύγων, τόνισε ότι “«δεν επιλέγει ο Σύλλογος Γονέων το σχολείο αλλά το υπουργείο Παιδείας, το οποίο έκανε αυτό που πρέπει, να δώσει μόρφωση σε όλα τα παιδιά που για κάποιο λόγο βρίσκονται στη χώρα μας».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν υπάρχει περίπτωση μεταφοράς των παιδιών σε άλλο σχολείο», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Άφησε πάντως αιχμές ενάντια στη δημοτική αρχή, σημειώνοντας ότι αν και πήρε θετική απόφαση υπέρ της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, εντούτοις έπρεπε να το δείξει και στην πράξη.

«Τουλάχιστον την πρώτη μέρα που ήρθαν τα παιδιά, έπρεπε να είναι εδώ ο δήμαρχος με το δημοτικό συμβούλιο για να δείξουν σε όλο τον δήμο ότι στηρίζουν την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και δεν ηταν μόνο μια απόφαση στα χαρτιά» κατέληξε.

ΓΓ υπ. Παιδείας: Τα χθεσινά επεισόδια δεν θα επαναληφθούν

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, διεμήνυσε ότι το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν προβεί στα αναγκαία μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν τα χθεσινά επεισόδια έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου.

«Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου συζήτησε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα και ζητήσαμε να παρέμβει απόλυτα η αστυνομία για να διαφυλαχτεί η τάξη στην περιοχή. Θέλουμε σε απόσταση 100 μέτρων από το σχολείο να μην υπάρχει κανένας που δεν έχει σχέση με το σχολείο είτε είναι αυτοί οι επτά-δέκα ακραίων φασιστικών αντιλήψεων, είτε είναι κάποιοι άλλοι» ανέφερε. «Τα χθεσινά επεισόδια, όπως και τα επεισόδια της προηγούμενης Παρασκευής είναι κάτι που δεν μπορούμε να δεχθούμε» υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, ο κ. Παντής τόνισε ότι τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν στο σχολείο σε ψυχολογικό κλίμα ελευθερίας και αγάπης, διότι μιλάμε για ένα χώρο που προσφέρει παιδεία και εκπαίδευση.