Πυρετώδεις ήταν οι διαβουλεύσεις μέχρι αργά χθες τη νύχτα μεταξύ της Αθήνας και του άξονα Βρυξελλών – Βερολίνου προκειμένου να βρεθεί μια διατύπωση που θα οδηγήσει σε μία win – win λύση και θα επιτρέπει στις δύο πλευρές να την «πουλήσουν» στα τοπικά κοινοβούλια.
Η ελληνική πρόταση για την εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης θα κατατεθεί πιθανότατα σήμερα και χθες καταβάλλονταν προσπάθειες ώστε να μειωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη, αμέσως μετά την προεδρική εκλογή, ότι οι διαπραγματεύσεις «βρίσκονται σε καλό δρόμο, υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας και καλή σχέση η οποία σμιλεύεται ώρα με την ώρα, e-mail με e-mail».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η ελληνική πρόταση θα αναλυθεί από το σημερινό προγραμματισμένο EuroWorking Group, στο οποίο πιθανότατα και θα αποφασισθεί αν θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup, αν και πηγές στην Αθήνα έλεγαν χθες πως αν υπάρξει συμφωνία αυτή μπορεί να επικυρωθεί και με τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ.
Ωστόσο είναι προφανές ότι στις Βρυξέλλες επεδίωκαν χθες, κάτι που πιθανότατα θα συνεχιστεί και σήμερα, η ελληνική πρόταση να διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην καταλήξουμε σε ένα ακόμη ναυάγιο διότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά.
Γι’ αυτό και δημοσίως σκλήρυναν τη στάση τους διαμηνύοντας ότι η παράταση που ζητά η Αθήνα θα πρέπει να αφορά στην δανειακή σύμβαση και στο μνημόνιο που τη συνοδεύει χωρίς καμία αλλαγή, ενώ ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών στην διαπραγμάτευση.
Χαρακτηριστικό της χθεσινής διαπραγμάτευσης είναι και οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην Αθήνα ότι σε έγγραφο που έστειλε ο Γ. Ντέισελμπλουμ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε αντικατασταθεί η φράση «extend of loan agreement» που ζητούσε η Ελλάδα με την πρόταση, παράταση του «master financial assistance facility of Greece».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση αυτή δεν συνοδευόταν ούτε από τη χρονική διάρκεια της παράτασης, ούτε από συγκεκριμένους όρους, αφού αυτά θα τύχουν περαιτέρω διαβούλευσης αμέσως μετά την υπογραφή της όποιας συμφωνίας.
Κατόπιν τούτου είναι προφανές ότι Αθήνα και Βρυξέλλες «αναζητούν μια λεκτική διατύπωση που θα τους δώσει χρόνο να περάσουν στην ουσιαστική διαπραγμάτευση μέτρο – μέτρο και όρο – όρο κάτι που το επόμενο εξάμηνο θα φέρει πολλές φορές τη μία πλευρά απέναντι στην άλλη δοκιμάζοντας τις αντοχές τους, αλλά και τις αντοχές των κομμάτων», έλεγε χθες κυβερνητικός βουλευτής με μακρά εμπειρία στα βουλευτικά έδρανα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ