Skip to main content

Μ. Παγώνη: Γιατί χορηγείται στους 3 μήνες η ενισχυτική δόση- Κάθε πότε θα κάνουμε το εμβόλιο

Την χορήγηση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά του Covid-19 στους τρεις μήνες μετά την δεύτερη δόση ανακοίνωση την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας της χώρας, μειώνοντας ουσιαστικά το ενδιάμεσο διάστημα που αρχικά είχα καθοριστεί στους έξι μήνες.

Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης  η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας –Πειραιά σημείωσε ότι στόχος είναι η ενδυνάμωση του οργανισμού, ακόμα και ενάντια στη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον. Στόχος είναι να ενισχύσουμε τον οργανισμό ώστε να έχει αντισώματα και να επιτεθεί στις μεταλλάξεις και τον ιό που δεν πρόκειται να φύγει αν δεν εμβολιαστούμε», σημείωσε η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενη στη συχνότητα των εμβολιασμών, τόνισε ότι το εμβόλιο δε θα γίνεται κάθε 4 μήνες, αλλά κάθε 9-12 μήνες, όπως στην γρίπη, και ανάλογα με το πότε θα αποφανθεί η Επιτροπή Εμβολιασμών. 

Σχολιάζοντας τις ανησυχίες για την Όμικρον και το ενδεχόμενο να διαφεύγει των εμβολίων, η κ. Παγώνη τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι καλύπτεται από τα εμβόλια. «Το σημαντικό είναι το ποσοστό αποτελεσματικότητας», υπογράμμισε τονίζοντας ότι είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι δεν καταγράφονται θάνατοι. 

Όσον αφορά τον θάνατο της 14χρονης, η οποία κατέληξε στη Λαμία από ανακοπή ενώ νοσούσε με κορωνοϊό, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ δήλωσε ότι τον τελευταίο μήνα νοσούν πολλοί νέοι άνθρωποι, και τις τελευταίες ημέρες νόσησαν επίσης κάποια μωρά.

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι στον κορωνοϊό δεν υπάρχουν ηλικίες. Η νόσος μπορεί να κάνει πολλές επιπλοκές. Επηρεάζει και τους πνεύμονες και την καρδιά και τον εγκέφαλο. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η περικαρδίτιδα ξεπερνιέται, σε ποσοστό 95%-98%. Φυσικά, θα υπάρχει και περιστατικό που δεν μπορεί να τα καταφέρει, ακόμα και στις πιο απλές νόσους. Πρέπει να πάνε και τα παιδιά να εμβολιαστούν από 5 ετών και πάνω», δήλωσε χαρακτηριστικά.