Για τα χαρακτηριστικά των χαπιών που «ρίχνονται» στη μάχη κατά του Covid-19 μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης “Status 107,7” και τον Δημήτρη Βενιέρη ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Παπαζήσης.
«Το χάπι δεν είναι εμβόλιο» ξεκαθάρισε ο κ. Παπαζήσης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα συνέχισης των εμβολιασμών.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, το χάπι τόσο της Merck (MSD), όσο και της Pfizer δεν λειτουργούν προληπτικά, όπως το εμβόλιο, αλλά επικουρικά ως θεραπεία, κάτι που τονίζουν και οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες.
«Το χάπι προς το παρόν έχει δοκιμαστεί σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί με ήπια έως μέτρια συμπτώματα και πρέπει να χορηγηθεί μέσα στις πρώτες πέντε μέρες της νόσησης» συμπλήρωσε ο κ. Παπαζήσης.
«Αυτά τα δύο χάπια δεν αφορούν όλους», επεσήμανε, «αλλά άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, όπως ανοσοκατεσταλμένους, παχύσαρκους, διαβητικούς κτλ.
Θα υπάρχει πρακτικά μία δυσκολία σε πρώτη φάση, να επιλέξουμε δηλαδή ποιος έχει τις προϋποθέσεις να λάβει αυτή τη θεραπεία και να το κάνουμε γρήγορα, μέσα στις πρώτες μέρες της νόσησης. Δεν είναι κάτι, που θα μπορούμε να το παίρνουμε από το φαρμακείο ή θα το συνταγογραφεί ένας ιδιώτης γιατρός. Γι’ αυτό και σε πρώτη φάση θα συσταθεί νομίζω μία επιτροπή που θα πρέπει να εξετάζει εγκαίρως αν ο ασθενής πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να λάβει τη θεραπεία».