Skip to main content

Σχολεία: Αντικρουόμενες οι εισηγήσεις για τον χρόνο που θα ανοίξουν μετά τις γιορτές

«Θολό» παραμένει για την ώρα το τοπίο σε σχέση με τον χρόνο επαναλειτουργίας των σχολείων με δια ζώσης διδασκαλία στις αίθουσες, καθώς σχετικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα κι αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίες προς το παρόν δείχνουν να διαφέρουν.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον «ΣΚΑΪ» σχετικά με πιθανό άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου, ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας εξήγησε πως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος σήμερα και πως πρόκειται για μια απόφαση που θα καθοριστεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα λίγες ημέρες νωρίτερα.

«Θα το δείξουν τα επιδημιολογικά στοιχεία στις 4-5 Ιανουαρίου αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Επομένως, θα πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια προκειμένου εκείνες τις ημέρες το άνοιγμα των σχολείων να καταστεί εφικτό. Προτεραιότητά μας είναι το άνοιγμα των δημοτικών και κλιμακωτά θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης» είπε ο κ. Σύψας.

«Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και ίσως και τα λύκεια» είπε την Πέμπτη, στον «ΣΚΑΪ», και ο καθηγητής Υγειονομικής κι Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Όπως εξήγησε, στο τέλος αυτού του μήνα η Επιτροπή θα συνεδριάσει για να εξετάσει τα δεδομένα και να αποφασίσει αν τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου.

Η αντίθετη άποψη

Ωστόσο, για αύξηση των κρουσμάτων κατά 50% εάν ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, μίλησε την Τετάρτη, στο Mega, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο γρήγορης επιστροφής στην κανονικότητα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, τονίζοντας πως τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν στις 20 Ιανουαρίου. Παράλληλα, επανέλαβε πως, ακόμη και αν ανοίξουν, θα πρέπει να γίνεται σωστή απολύμανση του αέρος, κάτι που ισχύει, όπως είπε και στους χώρους εστίασης.  

Ο καθηγητής εξήγησε πως η ανησυχία από το άνοιγμα των σχολείων έγκειται στον τρόπο κίνησης των γονέων, υπογραμμίζοντας ότι ακριβώς αυτή η κινητικότητα των γονέων τον Νοέμβριο ήταν που οδήγησε στην ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

«Άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου δεν αξίζει», διότι θα οδηγούσε σε αύξηση των κρουσμάτων κατά 50% μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σε σχέση με αυτά που περιμένουμε» εκτίμησε ο κ. Σαρηγιάννης.

Η κυβέρνηση

Για πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου μίλησε επίσης σήμερα η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη. Ωστόσο, όπως επισήμανε, μέσω του «ΣΚΑΪ», οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγες ημέρες πριν, μόλις οι ειδικοί αποτιμήσουν την κατάσταση και εισηγηθούν σχετικά.

Σε ερώτηση αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και Γυμνάσια και τα Λύκεια, απάντησε πως «θα θέλαμε και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να επιστρέψουν στα θρανία», αν το επιτρέψει η επιτροπή των ειδικών. 

Κατά την κ. Ζαχαράκη, τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες μόλυνσης. «Ήταν πολύ ασφαλή σε σχέση με όλη την υπόλοιπη κοινωνική δράση των πολιτών και είδαμε ότι ο μέσος όρος των τμημάτων που είχαν αναγκαστεί να κλείσουν λόγω κρουσμάτων ήταν στο 0,4-0,5%» σημείωσε.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, και την περασμένη Κυριακή, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, είχε δηλώσει πως «προγραμματισμός μας και επιθυμία μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου». Όπως είχε πει, περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από αυτή την ημερομηνία θα ζητηθεί από τους ειδικούς να κάνουν με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία την εισήγησή τους. «Θα τους συμβουλευτούμε και θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις» ανέφερε. «Ας τηρήσουμε τα μέτρα, ώστε να μας δώσουν το πράσινο φως το συντομότερο» προέτρεψε η κ. Κεραμέως.

Μία μέρα νωρίτερα, το περασμένο Σάββατο, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Ιανουαρίου, είχε απαντήσει πως «τα σενάρια που έχουμε λένε ότι μπορούν να ανοίξουν, αλλά πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα ανοίξουν, είναι σενάρια που τρέχουμε αυτή τη στιγμή».

naftemporiki.gr