Του Γιάννη Αργυρού
Την ώρα που κορυφώνεται η παγκόσμια αντίδραση κατά της πανδημίας με το «όπλο» το εμβόλιο, το «κίνημα των αντιεμβολιαστών» έχει μπει σε σταθερή πτωτική πορεία. Τις τελευταίες εβδομάδες σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι έχει χάσει το ψυχολογικό όριο του 30% μοιάζει όμως με μια λερναία ύδρα που συνεχώς επανέρχεται σε άλλες κοινωνικές ομάδες αναδεικνύοντας έτσι το τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει στην κοινωνία.
Το μεγάλο στοίχημα για όλες τις κυβερνήσεις στον πλανήτη το 2021, θα είναι να καταφέρουν σε σύντομο σχετικά διάστημα να υπερνικήσουν όλες τις επιφυλάξεις που εκτοξεύουν καθημερινά όσοι δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο-τουλάχιστον τους πρώτους μήνες- αλλά δεν θέλουν να το πουν. Το φλερτ με τη θεωρία του «λαθρεπιβάτη» δηλαδή της προστασίας μέσω του εμβολιασμού των άλλων είναι φλογερό και στο Υπουργείο Υγείας το γνωρίζουν καλά.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει σχεδιάσει ένα ευρύ πρόγραμμα ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς που ουσιαστικά θα ξεκινήσει την ερχόμενη Κυριακή με την συμβολική κίνηση του πρωθυπουργού να εμβολιαστεί από τους πρώτους. Τις επόμενες ημέρες το πρωθυπουργικό επιτελείο αναμένεται να επαναφέρει στο προσκήνιο την πρωτοβουλία για δημόσιο εμβολιασμό των πολιτικών αρχηγών –πλην του Κυριάκου Βελόπουλου- σε μια προσπάθεια να υπερνικηθούν πολιτικά τα επιχειρήματα όσων εκφράζουν επιφυλάξεις για τη σύντομη διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Την ίδια ώρα όμως έντονο προβληματισμό προκαλούν οι πληροφορίες από την ανάλυση των δηλώσεων υγειονομικών για τον επερχόμενο εμβολιασμό. Σε μεγάλες πόλεις όπως η Λάρισα ή η Θεσσαλονίκη σε κάποιες περιπτώσεις δεν ξεπερνά το 22% με τους νέους γιατρούς να επιδεικνύουν έναν απίστευτο φόβο προς τα νέα δεδομένα. Αντίθετα πιο θετικοί σε ποσοστό 60% εμφανίζονται γιατροί και 40% οι νοσηλευτές που υπηρετούν στα νοσοκομεία του Πειραιά. Αν τελικά επιβεβαιωθεί ο μέσος όρος για τους γιατρούς να κινείται κοντά στο 50% και των νοσηλευτών κοντά στο 40% θα είναι ένα ηλεκτροσόκ για την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου καθώς η επικοινωνιακή διαχείριση του εγχειρήματος δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. Για την ώρα έχει ενταθεί η πίεση προς τους διοικητές των νοσοκομείων με διαδοχικές τηλεδιασκέψεις όπου εκτός του Βασίλη Κικίλια συμμετέχει και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Αίσθηση προκαλεί πάντως ότι υψηλότερα είναι τα ποσοστά αποδοχής σε όσους εργάζονται σε ΜΕΘ γεγονός που αποδίδεται στην δραματική εμπειρία που έχουν αποκτήσει την περίοδο της πανδημίας.
Προβληματισμός υπάρχει και μεταξύ των ηγεσιών στους Ιατρικούς Συλλόγους που αποδίδουν την επιφύλαξη των νέων γιατρών, στον φόβο για το άγνωστο. Θεωρούν όμως αβάσιμες αυτές τις επιφυλάξεις καθώς ήδη συμπληρώνονται είκοσι ημέρες από την έναρξη των εμβολιασμών στην Βρετανία χωρίς σοβαρές παρενέργειες.