Skip to main content

Η κοινωνική πολιτική στη συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ

Έλεγχος της προόδου και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων που υλοποιούνται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής πολιτικής, στη βάση των στόχων και των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, πραγματοποιήθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), που συνεδρίασε την Τετάρτη σε πλήρη σύνθεση, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Στη συνεδρίαση τέθηκε το νομοσχέδιο που ψηφίζεται εντός της εβδομάδας για τη διασφάλιση της καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού, ενώ παρουσιάστηκαν και οι άξονες της μεταρρύθμισης στο πεδίο της κοινωνικής οικονομίας ώστε να διευκολύνεται η ανάπτυξη συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε παραγωγικούς φορείς της οικονομίας.

Επίσης, παρουσιάστηκε η πορεία εξέλιξης του Προγράμματος Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης, και αναλύθηκε ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, που θα τεθεί σε ισχύ στο δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης:

« i. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο για τη διασφάλιση της καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού, εισάγει, για πρώτη φορά, ρυθμίσεις για το σύνολο των ανασφάλιστων, καταργώντας κατηγοριοποιήσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια που για χρόνια τους απέκλειαν από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζεται εντός της εβδομάδας, κάνει πράξη τη δέσμευση της κυβέρνησης, αποτελώντας σημαντικό σταθμό στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στη στήριξη του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους.

ii. Στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδιασμού για το 2016, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου παρουσίασε τους άξονες της μεταρρύθμισης στο πεδίο της κοινωνικής οικονομίας, αναλύοντας τις πολιτικές για την ουσιαστική αναμόρφωση και αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου.

Στόχος είναι οι θεσμικές παρεμβάσεις, οι δράσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία να διευκολύνουν την ανάπτυξη σύγχρονων συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, ώστε αυτά να καταλάβουν ικανό μερίδιο της αγοράς, φέρνοντας την Ελλάδα στο επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Εργασίας,  αρμόδιο για το σύνολο των πολιτικών στο πεδίο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, προχωρά, εντός του Μαρτίου 2016,  σε σειρά σημαντικών βελτιώσεων του υφιστάμενου νόμου Ν. 4019/2011 ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία  συνεταιριστικών εγχειρημάτων.

Επίσης, για πρώτη φορά κωδικοποιείται και εναρμονίζεται η συνεταιριστική νομοθεσία και δημιουργείται ενιαίο πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς που θα επιτρέπει την ανάπτυξη των επιμέρους ειδών των συνεταιρισμών και των κοινωνικών επιχειρήσεων συνεταιριστικής μορφής.

Σε συνδυασμό προς τις θεσμικές αλλαγές, προωθείται:

  • Η σύσταση και λειτουργία σε κάθε περιφέρεια ενός Κέντρου Στήριξης και Προώθησης της Κοινωνικής Οικονομίας που θα παρέχει υπηρεσίες μίας στάσης (one stop shop).
  • Η ανάπτυξη συστήματος μικροχρηματοδοτήσεων, ώστε τα εγχειρήματα της Κοινωνικής Οικονομίας να είναι επιλέξιμα,  λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της νομικής τους μορφής και τη χαμηλή κεφαλαιακή τους βάση.
  • Η εξέταση κινήτρων για την έναρξη λειτουργίας επιχειρήσεων ΚΑΟ.  
  • Η συγκρότηση Ινστιτούτου το οποίο θα παρέχει εξειδικευμένες προτάσεις για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση πολιτικών και δράσεων συναφών προς την κοινωνική οικονομία.

iii. Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου παρουσίασε την πορεία εξέλιξης του Προγράμματος Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης, εκθέτοντας τους στόχους για την υλοποίησή του το 2016, ενώ ανέλυσε και το σχεδιασμό για την ανάπτυξη του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το οποίο θα τεθεί  σε ισχύ στο δεύτερο τρίμηνο του 2016».